24 februari – Morgen is Herdenking Februaristaking

Herdenking Februaristaking van 1941

De officiële herdenking van de 77e Februaristaking begint morgen om 16.45 bij het monument de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De sprekers tijdens Herdenking Februaristaking zijn Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum Amsterdam) en acteur André van Duin. Joy Wielkens en Vlado Spisiak zullen het gedicht Ben Ali Libi van Willem Wilmink zingend vertolken.

Als om precies 17.00 de klokken luiden van de Zuiderkerk en de Mozes van Aäronkerk worden er kransen, bloemstukken en bloemen gelegd bij het monument de Dokwerker. Dit is ook meteen het startsein voor het defilé langs het bronzen beeld van de Dokwerker.

Bloemen en kransen

Omdat de herdenking Februaristaking 2018 op een zondag valt is er dit jaar alleen op zaterdag 24 februari gelegenheid om tussen 9.00 en 12.00 uur in de Mozes en Aäronkerk bloemen en kransen voor het defilé te laten bezorgen. In de Mozes en Aäronkerk is een tentoonstelling ingericht met foto’s uit 1941 waarop de razzia’s op joodse mannen te zien zijn die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking. Op de zondag kunnen bloemstukken worden afgeleverd op het Jonas Daniël Meijerplein.

Februaristaking van 1941

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in heel Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. De aanleiding voor de staking begon met een inval van de Duitsers in IJssalon Koco in de Van Woutstraat in Amsterdam op 19 februari. Omdat de twee Joodse eigenaren dachten dat ze werden aangevallen door de “Weerbaarheidsafdeling” (een soort knokploeg van de NSB) zetten ze ter verdediging een cilinder ammoniakgas open. Maar deze indringers waren niet van de WA maar van de Duitse politie.

De Duitse autoriteiten grepen deze gelegenheid aan en riepen dat er een “aanslag” was gepleegd op hun personeel. Als vergelding voor deze “aanslag” volgden op 22 en 23 februari grote razzia’s onder joodse Amsterdammers. De Amsterdamse politie moest aan de razzia’s meewerken.

Deze gebeurtenissen waren de aanleiding voor de staking op 25 en 26 februari 1941 waaraan duizenden mensen meededen en wordt gezien als het grootste protest tegen de beginnende Jodenvervolging in Nederland. De staking die begon in Amsterdam breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht en directe omgeving.

Jaar van het Verzet

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft het jaar 2018 uitgeroepen tot themajaar “Jaar van Verzet”. Het weekend van de Februaristaking is het startpunt van dit themajaar. Dit vieren het AD, Parool en de regionale dagbladen met een verzetskrant als bijlage bij hun zaterdagedities. In het hele land worden er dit jaar tentoonstellingen, films en andere activiteiten georganiseerd die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.