24 februari – Wereld Bartender Dag | Yoga Dag

Wereld Bartender Dag

Vroeger noemde we iemand die achter een bar stond gewoon barman, tapper of schenker. Bij vrouwen soms barmeid, barmeisje of barjuffrouw. Dat klonk niet echt sexy dus stapten we over op de Engelse naam van barkeeper. Nu doen we modern en noemen we degene die achter de tap staat bartender. Trouwens, een barkeeper die koffiedranken bereidt in een koffiebar wordt een barista genoemd. Afijn, op Wereld Bartender Dag eren we het ambacht en de man of vrouw achter het ambacht van bartending. Er is een oud gezegde in het wereldje van bartending: “een bartender is een rockster die nooit de moeite heeft genomen om een instrument te leren bespelen.

Historisch gezien was het beroep van barman of barvrouw een beroep met niet zo’n goede reputatie. Het beroep had ook te maken met ethische problemen. Omdat vroeger er andere wetten en regels golden werd de verantwoording voor openbaar dronkenschap geheel bij de klant gelegd. Maar in de ogen van de maatschappij was de barman/barvrouw de schuldige, want zij bleven maar drank schenken. Dat is 180 graden gedraaid, nu is de barman of -vrouw daadwerkelijk aanspreekbaar verantwoordelijk voor de hoeveelheid geschonken drank en heeft de taak om een inschatting te maken of iemand wel of niet zelfstandig naar huis kan rijden/fietsen/lopen.

Mixologist

Degenen die Vodka Tonics inschenken al een kunst vinden, dat zijn barmannen. Degenen die sensationele onweerstaanbare cocktails bedenken zijn mixologen. Een legende in het vak was William “The Only William” Schmidt, hij bedacht cocktails met meer dan 10 ingrediënten. Voor $ 5 kon je een cocktail van “The Only William” drinken, en dat was 130 jaar geleden toch een klein fortuin. Het gangbare tarief voor een drankje was 15 cent. Om dit in perspectief te plaatsen, die $ 5 in 1890 komt overeen met $ 420 in 2019! Geloof het of niet maar mensen stonden in de rij voor hem. Hij was de spreekwoordelijke rockster die nooit de moeite had genomen om een instrument te leren bespelen.

Wereld Yoga Dag

Deze Wereld Yoga Dag, die elk jaar op de laatste zondag van februari wordt georganiseerd, is niet door de VN uitgeroepen maar door Samira Radsi.  Zij is een Berlijnse televisieregisseuse en yogaleraar. Door haar drukke leven zag ze haar vrienden en familie weinig en kwam ze bijna niet toe aan yoga. Daarom besloot ze om beiden te combineren. Vrienden en familie waren erg enthousiast en steeds meer mensen kwamen naar haar yogalessen. De hoeveelheid positieve energie die hierdoor los kwam bracht haar op het idee om het grootser aan te pakken. World Yoga Day was geboren.

Namasté!

Op “haar” World Yoga Day wil Samira Radsi meer aandacht genereren voor mensenrechten en een vreedzame samenleving. Het doel is dat wereldwijd mensen tussen 11.00 tot 13.00 meedoen aan een twee uur durende yoga-sessie of meditatie. Dat kan bij een yoga studio maar ook thuis. Door de verschillende tijdzones zal het uitmondden in een 24-uur estafette waar één geest en één gedachte zorgen voor een enorme, wereldwijde verbondenheid.

De yogi’s rekenen niks voor hun lessen, maar verwachten wel een vrijwillige donatie voor een goed doel. Meestal heeft het goede doel te maken met mensenrechten of kinderen. Ben er helaas niet achter gekomen welk  studio’s in Nederland meedoen. Namasté!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.