Nationale Pindakaasdag
Wereldwijd staat 24 januari bekend als “ pindakaasdag ” (Peanut Butter Day) en dan mag de enige echte Pindakaaswinkel in Nederland uiteraard niet verzuimen om de pindakaasdag uitgebreid te vieren. Vanuit het pindakaaswinkeltje aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam worden deze ochtend tweehonderd pindakaas ontbijtjes uitgedeeld aan voorbijgangers en er worden kleine potjes pindakaas uitgedeeld. Wist je trouwens dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten?
Wie heeft pindakaas uitgevonden?
De Azteken en Inca’s aten al pindakaas, niet echte smeerbare maar zij aten vermalen geroosterde pinda’s. Met een beetje fantasie kun je dat natuurlijk pindakaas noemen.
De naam “pindakaas” komt waarschijnlijk uit Suriname, in 1783 stond in het Neger-Englisches Wörterbuch van C.L. Schumann het woord “Pinda-Käse” genoemd als vertaling van het gerecht “pinda-dokunnu”, in het huidige Sranan “pindadokun”.
Wie maakte pindakaas smeerbaar?
- In 1884 patenteerde de Canadese scheikundige Marcellus Gilmore Edson pindadeeg. Hij was hiermee de eerste.
- In 1895 kreeg meneer Kellogg (ja die van de cornflakes) een patent op een proces voor het maken van pindakaas van rauwe pinda’s. Hij vond dat de pindakaas een eiwitrijke vervanging van vast voedsel kon zijn voor mensen zonder tanden.
- In 1903 patenteerde Dr. Ambrose Straub uit St. Louis Missouri een machine die peanut butter kon maken.
- In 1922 bedacht de chemicus Joseph Rosefield een werkwijze voor het vervaardigen van smeerbare pindakaas. In 1928 gaf hij zijn licentie aan de Pond Company, de makers van “Peter Pan pindakaas“.
- In 1932 begon hij zelf met het produceren van pindakaas onder de naam Skippy. Leuk weetje: deze 2 merken bestaan nog steeds.
Degene die de meeste aanspraak kan maken op de huidige populariteit van pindakaas is misschien wel de landbouwkundig scheikundige en botanicus George Washington Carver. Hij ontdekte maar liefst honderden toepassingen voor pinda’s en voor sojabonen, pecannoten en zoete aardappelen. Carver heeft nooit patent aangevraagd voor “zijn pindakaas” omdat hij vond dat voedingsmiddelen een gaven van God zijn.
Internationale Mobiele Telefoons Recycledag
Vandaag klinkt wereldwijd op (bijna) elk Jane Goodall Institute (JGI) een “Call to Action”; een oproep om oude mobiele telefoons en lege toner- of inktcartridges* uit printers, kopieerapparaten of faxen in te zamelen. *alleen HP, Canon, Lexmark, Dell, Brother, Panasonic en Samsung, andere merken hebben geen waarde
Deze producten bevatten de 4 mineralen: goud, tin, wolfraam en tantaal (of coltan). Coltan wordt in het Oosten van de Democratische Republiek Congo gedolven. Bossen worden hiervoor, al dan niet illegaal, gekapt waardoor het leefgebied van de chimpansee alsmaar kleiner wordt. In plaats van bomen kappen kunnen we ook de mineralen uit de afgedankte apparaten gaan hergebruiken.
Klinkt er vandaag op het Nederlandse Jane Goodall Instituut ook een call to action of blijft het stil?