Foto gebruikt in banner is afkomstig van de Pindakaaswinkel
Nationale Pindakaasdag
Wereldwijd wordt op 24 januari Nationale Pindakaasdag (National Peanut Butter Day) gevierd. Zo ook in ons land. Het is een heuse traditie geworden dat op Nationale Pindakaasdag de Pindakaaswinkel met een ludieke actie komt. Dit jaar pakken ze extra uit omdat de Pindakaaswinkel hun 5-jarige bestaan viert. Zal je verklappen wat de hoofdprijs is. Voor een pindakaasliefhebber toch een droom die uitkomt lijkt mij. Wat kan je winnen? Maar liefst 10 jaar GRATIS pindakaas! En om het feest nog meer kracht bij te zetten kun je een potje pindakaas gevuld met stukjes gedroogde ananas, papaja, banaan, aardbei en mango. En nee, ik heb geen aandelen in de Pindakaaswinkel. 😉
Een hele belangrijke vraag op Nationale Pindakaasdag
Wie maakte pindakaas smeerbaar? Op chronologische volgorde gezien begint het in 1884 met de Canadese scheikundige Marcellus Gilmore Edson. Hij was degene die pindadeeg ontwikkelde. Daarna kwam meneer Kellogg (ja die van de cornflakes). In 1895 kreeg hij een patent op een proces voor het maken van pindakaas van rauwe pinda’s. Hij vond dat de pindakaas een eiwitrijke vervanging van vast voedsel kon zijn voor mensen zonder tanden. In 1903 patenteerde Dr. Ambrose Straub uit St. Louis Missouri een machine die peanut butter kon maken.
Maar wie maakte het echt smeerbaar? Daarvoor moeten we naar de chemicus Joseph Rosefield kijken. Hij bedacht i922 bedacht een werkwijze voor het vervaardigen van smeerbare pindakaas. In 1928 gaf hij zijn licentie aan de Pond Company, de makers van Peter Pan pindakaas. Echter hij had het pindakaas maken in zijn bloed zitten. Dus hij begon in 1932 zelf met het produceren van pindakaas. Zijn goedje zit in de potten van Skippy. Leuk weetje: deze 2 merken bestaan nog steeds.
Wereld Moebius Syndroom Bewustwordingsdag
Een bewustwordingsdag dag voor het Moebius Syndroom is niet geheel overbodig lijkt me. Want heb jij ooit van het Moebius Syndroom gehoord? Ik niet, maar op https://moebiussyndroom.nl/ staat precies vermeld wat het is. Het meest in het oogspringend symptoom is het gebrek aan gelaatsuitdrukking en het niet kunnen glimlachen. Soms zijn er bijkomende problemen zoals moeite met horen. Klompvoetjes en handafwijkingen komen regelmatig voor. Een enkele keer is er sprake van een verstandelijke handicap, of van autisme. Omdat het Moebius Syndroom relatief onbekend is in Nederland, wordt de ziekte niet altijd direct herkend. Dus terecht dat er een werelddag aan gewijd is.
Internationale Dag van het Onderwijs
De derde Internationale Dag van het Onderwijs (24 januari) wordt morgen op 25 januari gevierd. Het thema van de 2021 editie Herstel en revitaliseer onderwijs voor de COVID-19-generatie is niet onlogisch gekozen gezien de impact die de coronapandemie heeft op het onderwijs. Want dit is het moment om onderwijs kracht bij te zetten door de samenwerking en internationale solidariteit te intensiveren om onderwijs en levenslang leren centraal te stellen bij het herstel.