Nederlandse Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag is in het leven geroepen om de meer dan 115.000 veteranen de erkenning en de waardering te geven die ze verdienen. Deze feestelijke Veteranendag begint met om 09.15 met een aubade aan de veteranen, om 10.15 de ceremonie in de Ridderzaal in het bijzijn van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Aansluitend worden op het Binnenhof 4 bijzondere onderscheidingen, 1 ereteken thuisfront en 60 herinneringsmedailles aan veteranen net terug van missie uitgereikt.
Dit jaar is er speciale aandacht voor de oudste generatie veteranen, de humanitaire missie Provide Comfort, de winnaars van de Vlogwedstrijd en de adoptie van de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering van Nederlandse veteranen.
Wat is er te doen in Den Haag?
Om 13.15 begint de Veteranendag pas echt want dan start het defilé en de vliegshow (fly-past). In totaal lopen dit jaar 3.869 personen mee met het defilé. Muziekkorpsen, zowel militair als civiel, detachementen actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen en veteranendetachementen van alle missies zijn daar bij opgeteld. Gedurende de gehele dag is er een groot festival gaande op het Haagse Malieveld. Voor een overzicht van het programma, klik hier.
De NOS doet rechtstreeks verslag van het defilé, de uitzending begint om 12.50 en duurt tot 14.20 uur (NPO 1). ’s Avonds volgt een samenvatting van de gebeurtenissen van overdag in een uitzending op NPO 2 (19.15-19.40 uur).
Roze Zaterdag 2017
“We willen door zichtbaarheid en trots, verrassing en bevestiging, de diversiteit binnen onze samenleving vieren. Respect, begrip, acceptatie en participatie. Voor iedereen.Dus ook voor jou!”
De Landelijke Roze Zaterdag vindt traditiegetrouw plaats op de laatste zaterdag in juni. Dit jaar is ’s-Hertogenbosch de gaststad voor Roze Zaterdag. De Bosschenaars knopen er een Roze Zondag aanvast en gisteravond werd Roze Zaterdag ingeluid door een XL-editie van Pretty in Pink. Met andere woorden: Den Bosch pakt uit! Je hoeft geen LGBTIQ‘er (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, queer or are questioning their sexual identity) te zijn, iedereen is welkom!
Nationale Picknickdag
De eerste Nationale Picknickdag is een initiatief van de organisatie van de Midsummer Tuinfair. Dit om het tienjarig jubileum van de Midsummer Tuinfair een extra feestelijk tintje te geven. De insteek is mensen te laten inzien hoe leuk, gezond, en makkelijk picknicken is. De organisatie hoopt dat het evenement landelijk wordt opgepakt en dat vanaf volgend jaar de laatste zaterdag van juni gereserveerd is voor de Nationale Picknickdag.
En wat hebben we nog meer vandaag?
Vandaag gaat de aandacht uit naar de speciale Nederlandse “dagen van”. De internationale dagen staan hieronder en hebben allen een directe link gekregen voor meer informatie.