Evolutie Dag
Het is vandaag op de kop af precies 160 jaar geleden dat Charles Darwin’s bekendste boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life” verscheen. Een boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft en waar de term “natuurlijke selectie” voor het eerst wordt gebruikt. Zijn boek verscheen in een periode dat algemeen gelooft werd dat God de wereld had geschapen. Darwin beweerde dus totaal wat anders en het bewijs dat hij daarvoor wist te verzamelen was overweldigend en zorgde voor een ware revolutie in de wetenschap.
Enkele jaren na het verschijnen van On the origin of species sprak men al van “darwinisme”. Met het darwinisme wordt de evolutietheorie van Charles Darwin bedoeld. Op Evolutie Dag wordt het verschijnen van Darwin’s bekendste boek herdacht. Toch wel iets om even bij stil te staan, ook al is zijn evolutietheorie achterhaald.
Nationale Hannie Schaft Herdenking
De laatste zondag van november staat ieder jaar in het teken van de Nationale Hannie Schaft Herdenking. Het Herdenkingsprogramma begint om 13:00 uur en vindt traditiegetrouw plaats in de Groenmarktkerk in Haarlem. De Hannie Schaftlezing wordt dit jaar verzorgd door minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Na de lezing start de stille tocht, die loopt van de kerk naar het Kenaupark waar een krans wordt gelegd bij het “Vrouw in het verzet” monument.entraalop
Spinozadag
Sinds 2008 wordt in samenwerking met Paradiso rondom de geboortedag van de wereldberoemde wijsgeer Baruch Spinoza (24 november 1632) door de Amsterdamse Spinoza Kring de Spinozadag georganiseerd. Een lezingen- en discussiemiddag Dit jaar gaat de middag over de relevantie van de mogelijkheden en gevaren van volksverlichting in digitale tijden.
De middag begint met een praatje van onze Denker des Vaderlands Daan Roovers. Onder leiding van Daan Roovers zullen Marleen Stikker, Egbert Dommering en Ingmar Vroomen met elkaar in debat gaan. Het publiek krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen. Wil je bij deze middag aanwezig zijn dan kun je misschien nog kaartjes aan de kassa van Paradiso kopen. Kassa gaat om 11.30 open.
Nationale Check Je Wachtwoorden Dag
Aanleiding voor Check Je Wachtwoorden Dag was (en is) dat veel mensen nog steeds wachtwoorden gebruiken die makkelijk te kraken zijn. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is. Bijkomend voordeel is dat hackers meer moeite hebben om je inloggegevens te “raden”. Daarmee verklein je de kans dat je gehackt wordt.
Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
- gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
- stel nooit één enkel woord in als wachtwoord; maak zinnen
- neem minimaal één woord, een cijfercombinatie en symbolen toe die alleen jij kent
- gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden
- gebruik niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
- wijk duidelijk af van eerdere wachtwoorden
- gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
- gebruik geen Engels gebruik Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries
- neem niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek
- een zin kan veiliger zijn; helaas geldt dat niet voor iedere zijn
Voor meer wachtwoordtips, wachtwoordhulpen of beveiligingstips? Klik hier.
Maak van je wachtwoord een mantra
Moeite om een wachtwoord te onthouden? Probeer eens een mantra als wachtwoord. Stel dat jij je hebt voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord: Dr1nkmeer@water!. Of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig. Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste daarvan is….het werkt ook nog! Hatsikidee, appelflappen!