afbeelding versterkt Nationale Check je Wachtwoorden

24 november – Nationale Check je Wachtwoorden Dag | Internationale Evolutie Dag | Internationale Carmenère Dag

Nationale Check je Wachtwoorden Dag

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag is ontstaan op initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie; met de partners Radar, DirectResearch en Veiliginternetten.nl. Doel? Proberen om ons internetters meer bewust te maken van het gevaar van zwakke wachtwoorden. Wachtwoorden zijn en blijven de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is. Het is belangrijker om een veilig sterk en wachtwoord te hebben dan het wijzigen van je wachtwoord. Uiteindelijk geldt: hoe moeilijker je het hackers maakt om de inloggegevens te raden hoe groter de kans is dat je niet gehackt wordt.

Moeite om je wachtwoorden te onthouden?

Gebruik een mantra als wachtwoord. Stel je voor je hebt je voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord: Dr1nkmeer@water!, of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig. Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste daarvan is….het werkt ook nog! Hatsjikidee, appelflappen! En als je dat te lastig vindt dan kun je onderstaande procedure proberen of dat bij je past.

1. klik op “wachtwoord vergeten” optie op de website waar je een account hebt
2. je krijgt via hen e-mail een resetlink aangeboden
3. genereer via een Paswoord Tool een nieuw en uniek sterk wachtwoord
4. log in met je nieuwe (niet te kraken) wachtwoord

Elke keer dat je wilt inloggen ga je naar procedure 1) en werk de lijst helemaal af. Hierdoor krijg je altijd een nieuw en sterk (niet te kraken) en vooral een uniek wachtwoord voor elke denkbare site. Voordelen: je hoeft geen wachtwoorden te onthouden of een wachtwoordmanager te gebruiken om al je wachtwoorden in op te slaan. Ook je wachtwoordlengte kun je zó kiezen, dat brute-force-aanval zinloos is geworden. Wordt je wachtwoord toch gestolen, dan hebben hackers er niets aan omdat je bij elke inlog een nieuw wachtwoord gebruikt.

Internationale Evolutie Dag

Charles Darwin’s boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life” werd op 24 november 1859 gepubliceerd. Een boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft en waar de term natuurlijke selectie voor het eerst wordt gebruikt. Zijn boek verscheen in een periode dat algemeen gelooft werd dat God de wereld had geschapen. Darwin beweerde dus totaal wat anders en het bewijs dat hij daarvoor wist te verzamelen was overweldigend en zorgde voor een ware revolutie in de wetenschap.

Enkele jaren na het verschijnen van On the origin of species sprak men al van darwinisme. Met het darwinisme wordt de evolutietheorie van Charles Darwin bedoeld. Op Evolutie Dag wordt het verschijnen van Darwin’s bekendste boek herdacht. Toch wel iets om even bij stil te staan, ook al is zijn evolutietheorie achterhaald.

Internationale Carmenère Dag

De carmenère druif werd rond 1850 vanuit Frankrijk geëxporteerd naar Chili. De Fransen wilden deze druif kwijt omdat deze druifsoort gevoelig bleek te zijn voor ziekten zoals druifluis. De Chileense wijnboeren dachten dat ze alleen maar de Merlot druif kregen en exporteerden dan ook deze wijn als zijnde 100% Merlot wijn. Pas in de jaren ‘90 van de vorige eeuw kwam men erachter dat dit niet klopte. Aanvankelijk werd dit verzwegen door de Chilenen maar omdat het verhaal achter deze wijnen bijzonder was en dit de export ten goede zou kunnen komen werd besloten om maar open kaart te spelen. Trek op Internationale Carmenère Dag maar een lekkere fles wijn open. Salut!

Deel dit bericht