10e editie Haagse Internationale Open Dag
De Haagse Internationale Open Dag is onderdeel van het Just Peace Festival (21-24 september), een festival waarbij alles draait om Vrede en Recht. Zoals je wellicht weet werken in onze hofstad verschillende internationale organisaties en tijdens de Haagse Internationale Open Dag kun je deelnemen aan allerlei gratis rondleidingen bij deze instellingen.
Laat je onderwijzen over onder andere de verschillende vormen van rechtspraak, internationale veiligheid en mensenrechten. Bezoek de International Lounge in het Museon en kom alles te weten over Den Haag als tweede VN-stad ter wereld en dé Internationale Stad van Vrede en Recht.
Niet alle instellingen kun je nog bezoeken omdat een aantal rondleidingen al zijn volgeboekt. Je kunt bijvoorbeeld nog wel deelnemen aan een rondleiding bij de Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens (OPCW), het Joegoslavië Tribunaal (ICTY/MICT) en het Internationaal Strafhof (ICC).
Nationale Dag van de Materiaalman
In 2014 riep Sjoerd Mossou 24 september uit tot de Nationale Dag van de Materiaalman. Een hommage aan de materiaalmannen en-vrouwen. Sjoerd heeft volkomen gelijk om een dag in het leven te roepen voor de vaak onzichtbare en onmisbare stille kracht bij een team. Omdat deze kracht zowel een man als een vrouw kan zijn en de naam “materiaalman” overkomt als dat alleen een man materiaalman kan zijn heb ik een pleidooi gehouden om “en Materiaalvrouw” toe te voegen aan de dag. Ik ben echter van gedachte veranderd, wat vind je van: Nationale Dag van de Materiaalbeheerder. Dekt de lading perfect toch, of niet Sjoerd?
Nationale St. Joost-dag
Waarom het volgens Wikipedia vandaag St. Joost-dag is? Joost mag het weten ik kom er niet achter in ieder geval. Wat ik wel kon vinden is dat Sint Joost kan verwijzen naar de heilige Judocus (Joos of Joost), die volgens de overleveringen prins, kluizenaar en pelgrim was.
De feestdag van St. Joost wordt gevierd op 11 Juni. Zijn sterfdag (dies natalis) wordt in het plaatsje Saint-Josse gevierd op 13 December. De relieken van den heilige berusten, sedert het verdwijnen van de abdij (1790), in de parochiekerk van Saint-Josse.
Zeeotter Voorlichtingweek (24 – 30 september)
Eind negentiende eeuw was de zeeotter bijna uitgestorven door overbejaging. Het te kort aan zeeotters had een rampzalig ecologisch gevolg. Zeeotters eten namelijk veel zee-egels en zij op hun beurt voornamelijk kelp. Toen de zeeotters wegvielen explodeerde de zee-egelpopulatie en grote delen van de oceaanbodem veranderde in woestijnachtige oppervlakten (zee-egelwoestijnen). Op het moment dat de zeeotterpopulatie weer toenam keerden de kelpwouden weer terug.
Vanwege de belangrijke positie van de zeeotter in het nearshore (dicht bij de kust) ecosysteem vraagt Sea Otter Awareness Week daarom deze week om meer erkenning voor de zeeotter. Want zonder de zeeotter veranderd de oceaanbodem in een woestijnachtige levenloze oppervlakte.