De Jannen verjagen de Damslapers
Vanwege de overlast die hippies in de hoofdstad veroorzaakten stelde toenmalig burgemeester Ivo Samkalden een slaapverbod in voor op en rondom het Nationaal Monument. Op de avond dat dit slaapverbod inging, 24 augustus, kwamen enorm veel nieuwsgierige jongelui naar de Dam om te zien of de Damslapers zouden vertrekken. Dat deden de Damslapers niet en uiteindelijk escaleert de boel en ontstaan heftige rellen en plunderingen in de binnenstad waarbij ongeveer 50 mensen gewond raakte, waarvan 10 politieagenten. Er werden zelfs waarschuwingsschoten gelost door de politie, zo was de sfeer in de stad op 24 augustus.
Op dinsdagmorgen 25 augustus besprak een groep matrozen de ongeregeldheden in Amsterdam, ze besloten om de politie te gaan helpen. Een kleine 100 man (de Jannen) van het Korps Mariniers en van de Koninklijke Marine uit Doorn en Den Helder gingen op eigen houtje naar Amsterdam. De Jannen trokken al stampvoetend over de Dam en deelden hier en daar een klap uit en de Dam werd “schoongeveegd”.
Europese Nacht van de Vleermuis
Sinds 1997 wordt in meer dan 30 Europese landen in het laatste volle weekend van augustus de Nacht van de Vleermuis gehouden. Natuurbehoud organisaties en vleermuis georiënteerde organisaties uit heel Europa organiseren vandaag allerlei activiteiten met als doel om ons te onderwijzen over hoe vleermuizen leven. Dat doen ze in Nederland bijvoorbeeld door een vleermuisexcursie met batdetector organiseren. Voor alle activiteiten in Nederland klik hier en klik hier voor excursies in België.
Waarom heet een vleermuis vleermuis?
Het “vleer” in vleermuis komt van het woord vleder of vleêr en dat woord is etymologisch verwant aan “fladderen”. De kop van een vleermuis lijkt ook daadwerkelijk op een muis. Dus is het eigenlijk een vrij logische samenstelling van twee woorden, het is een muis die fladdert ( ongelijkmatig vliegt), ergo een vleermuis.
Glossarium Bernense
De oudste naam voor vleermuis is mustro, dat komt uit het oudhoogduits en betekent “dat op een muis lijkt”. In 8e eeuw werd dit woord afgelost door Fledarmus en dat betekent in het oudhoogduits vledern: flatteren, het is de fladderende muis, de Fledarmus. In het Duitse taal is dat Fledermaus geworden. In het middelnederlands sprak men over vledermuus en vledermus. De Noren en Zweden zeggen: flaggermus, respectievelijk fladdermus. Binnen de Scandinavische landen neemt Finland een aparte plaats in met bedurblaka. het blaka is in het Engels vervormd tot “bat”.
De oudste vermelding van het woord “vleermuis” in een Nederlandstalig boek komt uit de eerste helft van de dertiende eeuw: het Vroegmiddelnederlands Woordenboek Glossarium Bernense. Daarin staat vleermuis gespeld als fledermus, en in het boek Der naturen bloeme geschreven door Jacob van Maerlant staat het gespeld als uledermuse, uledermus en uledermuus (u = v).
Wat is de grootste en de kleinste?
De vale vleermuis (Myotis myotis) is in Nederland de grootste, hij heeft een lengte van kop tot staart van 67-79 mm met een spanwijdte van 35-45 cm. De kleinste is de (gewone) dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) met een lengte van 36-51 mm en een spanwijdte van 18-24 cm.
De grote rosse vleermuis (Nyctalus lasiopterus) is de grootste vleermuis van het Europese continent. Hij kan 84 tot 104 millimeter lang worden, met een spanwijdte van 410 tot 460 millimeter en een gewicht van 41 tot 76 gram.
Weerspreuk: Vliegt de vleermuis ’s avonds rond, dat brengt mooi weer in de ochtendstond.