Kerstmis in Juli
In Down Under’, de geuzennaam voor Australië, is het zomer in december en winter in juli. Met die wetenschap is het eigenlijk niet vreemd dat vandaag in Australië kerstmis wordt gevierd. Want als je er over nadenkt dan is het voor de Aussies eigenlijk net zo vreemd om in december kerstmis te vieren als voor ons dat zij kerstmis in juli vieren. Kerstmis vieren in je korte broek lijkt me dus helemaal niks aan. Kun je het je voorstellen dat je vandaag in je foute kersttrui een kalkoen naar binnen moet werken met aardappelpuree en de hele rataplan er bij? Of dat je een kerstboom moet optuigen met 30 graden (boven nul dan wel te verstaan)? Ik snap dat kerstmis in juli vieren gedoetje wel.
Waar komt het idee vandaan om 25 juli kerstmis te vieren?
Een verklaring die ik vond was dat in juli 1980 een groep Ierse toeristen op vakantie ging in de Blue Mountains (Nieuw-Zuid-Wales, Australië). Op 25 juli was het donker en koud, net zoals in Europa in de winter. En het begon ook nog eens te sneeuwen. De Ieren kregen de kerstkriebels van het weer en ze besloten een kerstdiner te organiseren. Hotels en restaurants in de omgeving pikten dit idee op en zo is het het Yulefest, een nieuwe wintertraditie, in Australië ontstaan.
Dag Buiten de Tijd
Wat wordt in hemelsnaam bedoeld met een “Dag Buiten de Tijd”? Er wordt letterlijk een dag buiten de tijd mee bedoeld, een dag die niet in een jaar zit. De kalender die wij volgen, de gregoriaanse kalender, telt 365 dagen omdat dat de tijd is die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. Om helemaal precies te zijn duurt het 365.25 dagen, daarom hebben we één keer in de vier jaar een schrikkeljaar zodat we weer gelijk lopen. Weer een mysterie opgelost.
De 13 Manen Kalender
De gregoriaanse kalender is niet de enige kalender die bestaat, neem bijvoorbeeld de 13 Manen Kalender. In de 13 Manen Kalender bestaat een jaar uit 13 Manen van ieder 28 dagen, een jaar duurt dan 364 dagen. Dat scheelt een dag met onze kalendertelling, die dag noemen we de Dag Buiten de Tijd. In de 13 Manen Kalender begint het nieuwe jaar op 26 juli en eindigt het jaar, na 364 dagen, op 24 juli. Omdat 25 juli tussen het begin en einde van een jaar ligt telt deze dag niet mee en dat is de reden dat in sommige kringen 25 juli de Dag Buiten de Tijd wordt genoemd. Meer informatie over de dag en de invulling hiervan vind je op dagbuitendetijd.nl.
Internationale Rode Schoen Dag
Red Shoe Day werd opgericht ter nagedachtenis aan de Australische Theda Myint. Zij overleed op 25 juli 2013 aan de gevolgen van de Ziekte van Lyme. Een jaar later werd op haar sterfdag de eerste Rode Schoen Dag gehouden. Op deze dag worden alle mensen herdacht die aan een voor de maatschappij “onzichtbare” ziekte zijn overleden. Zoals bijvoorbeeld aan fibromyalgie, spierdystrofie, ME/CFS, HIV, MS en schildklier ziekten.
Trek vandaag je rode schoenen aan en laat zien dat je beseft dat ook al ziet iemand er gezond uit dat dát niet wil zeggen dat zo’n persoon dan ook niks mankeert.
Onderstaande dagen vieren we ook op 25 juli:
- Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen
- Internationale Gezond en Gelukkig door Hypnose Dag
Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Tomorrowland (→ virtueel)
- Pride Amsterdam (→ alternatieve programmering)