25 november – Niet-Winkeldag aka koopnietsdag | Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen | Srefidensi Dey

Niet-Winkeldag aka koopnietsdag

De Niet-Winkeldag (buy Nothing Day) is een consumptie-bewustwording dag en tevens een internationale protestdag tegen de Westerse consumptiemaatschappij. In 1995 werd door de Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, de Niet-Winkeldag aka koopnietsdag in Nederland geïntroduceerd.

Consumeerderen of Consuminderen?

Ben jij een impuls koper, iemand die koopt om het kopen of ben jij iemand die per se altijd de laatste gadgets moet hebben, ongeacht of je er iets mee kunt doen of niet? Hoe bewust ben jij eigenlijk van je eigen koopgedrag? Mijn koopgedrag hangt af van de inhoud van mijn portemonnee, en aangezien die niet zo rijk gevuld is dat ik aan elke hype of mode kan meedoen schaar ik mezelf onder de personen die zich bewust zijn van hun eigen koopgedrag. Maar ook ik heb weleens last van impulsaankopen hoor, ben echt geen heilige.

Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november 1960 werden op bevel van de toenmalige dictator Rafael Leónidas Trujillo van de Domicaanse Republiek de drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabal vermoord omdat zij verzet pleegden tegen de onderdrukking en martelpraktijken van de dictatuur.
In 1981 hebben vrouwenactivisten deze dag gekenmerkt als dé dag tegen geweld en op 17 december 1999 heeft de VN deze dag bij resolutie aangenomen als de Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.

Geweld tegen vrouwen is niet alleen slaan!

Bij geweld tegen vrouwen is huiselijk geweld het eerste wat bij me opkomt maar het is helaas meer omvattend. Andere vormen: vrouwenbesnijdenis, andere vormen van verminking, dwangvoeding, uithuwelijken, vroege zwangerschap, praktijken die geboorteregeling beperken, voorkeur voor mannelijke kinderen, stalking, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, gedwongen prostitutie en handel in vrouwen, seksegericht geweld, zoals het dwingen tot pornografie, tot het dragen van bepaalde kleding en opsluiting in huis en niet te vergeten eerwraak.

16 Dagen van Activisme

Dit jaar heeft de 16-daagse campagne van activisme tegen gendergerelateerd geweld het thema “Laat niemand achter: eindig geweld tegen vrouwen en meisjes”. De Verenigde Naties roept met de UNiTE campagne je op om “JOUW buurt in het oranje te steken” en om “Oranje Activiteiten” te organiseren. Oranje is namelijk de kleur waarmee iedereen zijn of haar steun kan betuigen aan de internationale pogingen om vrouwen en meisjes een veiligere wereld te bieden waarin ze hun volle potentieel kunnen bereiken.

Net als in voorgaande jaren zullen iconische gebouwen en monumenten oranje worden verlicht om te pleiten voor een geweldloze toekomst, inclusief de parlementen in Bangladesh, Liberia en Marokko, de Corcovado van Rio, het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad, La Scala-theater in Milaan, het stadhuis in Bogota, het nationale theater van Algiers en de Tafelberg in Kaapstad (Zuid-Afrika).

Srefidensi Dey: Onafhankelijkheidsdag in Suriname

Vandaag viert Suriname feest, het is Srefidensi Dey. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland en vond in het bijzijn van kroonprinses Beatrix, prins Claus en de toenmalig Nederland premier Den Uyl de proclamatie plaats van de onafhankelijke Republiek Suriname. Tegen alle Surinamers wereldwijd zeg ik: Wan Switi Srefidensi Dey!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.