Nationale Vitaliteitsdag
De initiatiefnemers van de Nationale Vitaliteitsdag hopen met de vitaliteitsdag mensen uit te dagen om zelf de regie te nemen, om activiteiten te ontdekken, om fysiek en/of mentaal in beweging te blijven opdat je beter in je vel gaat zitten. De vraag die ik mezelf stel op Nationale Vitaliteitsdag is: hoe word en blijf ik vitaal? Pillen slikken of meer bewegen?
Mijn ouders zijn voor mij het voorbeeld hoe ik later oud wil worden. Mijn moeder (80) gaat elke maandag naar de gymnastiekles, op dinsdag naar zangles, op donderdag naar haar koor en regelmatig gaat ze naar extra koorrepetities in aanloop van een uitvoering. Daarnaast doet ze het huishouden nog zelf! Mijn vader (86) gaat iedere week naar pétanque en speelt bridge in clubverband en haalt de boodschappen voor mijn moeder. Kortom; ze zijn nog steeds vitaal, staan midden in het leven en blijven actief!
Internationale Ataxie Voorlichtingsdag
Op de Ataxie Voorlichtingsdag wil men mensen voorlichten over ataxie en waarom het belangrijk is om te begrijpen wat deze aandoening met iemand doet. Verder denkt men dat als mensen begrijpen wat ataxie behelst dat er meer geld vrijkomt voor onderzoek, en onderzoek is hard nodig om een remedie te vinden. Kijk voor meer info over ataxie op ataxie.nl.
Wat is ataxie?
Ataxie is een coördinatiestoornis die meestal wordt veroorzaakt een ziekte van de kleine hersenen (= cerebellum). De coördinatiestoornis komt tot uiting als verstoring van de willekeurige motoriek. Veel voorkomende problemen zijn een onzeker looppatroon (als een “dronkenman”), onduidelijk spreken (“dronkenmanspraak”), misgrijpen, trillen van de handen en dubbelzien. Als de ataxie ernstig is kunnen mensen gaan vallen en zich verslikken. Afhankelijk van de oorzaak van de cerebellaire ataxie kunnen er nog andere neurologische verschijnselen optreden.
Wereld Droom Dag
Vaak is het niet makkelijk om je doelen te bereiken omdat de weg naar een betere toekomst bezaaid ligt met obstakels. Wereld Droom Dag roept je op om pal te staan voor wat je écht wilt en altijd te blijven geloven in je dromen, je doelen en je ambities.
Week van de Rechtspraak 25 t/m 30 september
Dit jaar staat Week van de Rechtspraak in het teken van jongeren. Jongeren komen regelmatig in aanraking met het rechtsysteem, als verdachte maar bijvoorbeeld ook wanneer hun ouders gaan scheiden. De aankomende dagen kun je met rechters spreken, offline of online. Je kan ze tegen komen op school als gastdocent of ze doen interactieve spellen en spelen samen fictieve rechtszaken na. Tijdens de Week van de Rechtspraak organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven activiteiten waar jij naar toe kan gaan. Klik hier voor info over de activiteiten.
Op zaterdag 30 september houden rechtbanken in Utrecht, Lelystad, Almelo en Middelburg en het gerechtshof in Amsterdam open dag. Je bent van harte welkom!
Europese Urologieweek
Vandaag start ook de Europese Urologieweek. Deze week is een initiatief van de European Association of Urology (EAU) en heeft als doel de informatie over urologische aandoeningen in duidelijke taal te vertellen en ons aan te moedigen om regelmatig ons lichaam te controlen. Ga bij twijfel altijd naar je arts. Voorkomen is beter dan genezen, toch?