Dag van de Fraudeonderzoeker
Zoals je al kunt raden is Dag van de Fraudeonderzoeker bedoelt voor een zeer specifieke doelgroep namelijk “de fraudeonderzoeker”. Een dag waarop de fraudeonderzoeker bezig wordt gehouden met een breed scala aan sprekers met inspirerende onderwerpen over trends en ontwikkelingen.
Dag van de Filantropie
In de Week van de Filantropie wordt door het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit de Dag van de Filantropie georganiseerd. Op Dag van de Filantropie wordt het symposium “De rol van filantropie voor onderwijs en onderzoek” gehouden én wordt de KSBW Award voor de Beste Thesis van 2017 uitgereikt. Het symposium is gratis en staat open voor professionals, wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden.
Wat te doen op Koningsnacht?
Koningsnacht vieren is helemaal hot, iedere stad of dorp organiseert zo’n beetje zijn eigen (al dan niet gratis) toegankelijk Oranjefeest. Op djguide.nl vind je een zeer uitgebreid overzicht, van Aalten tot Zwolle en alles daar tussen in komt voorbij. Meer info over andere feesten, festivals, vrijmarkten vind je op website van koningsdag27april.info maar ook bij de VVV-kantoren en/of in de lokale en landelijke kranten.
Wereld IE-dag (IE-dag)
Werelddag van het Intellectuele Eigendom (World Intellectual Property Day) gaat over de rol die intellectuele eigendomsrechten (octrooien, handelsmerken, industriële ontwerpen, auteursrechten) spelen bij het stimuleren van innovatie en creativiteit. Het thema van dit jaar is “Verandering van kracht: vrouwen in innovatie en creativiteit.”
Het thema gaat over de talenten en prestaties van vrouwelijke uitvinders en ontwerpers. Dat er door de eeuwen heen meer mannelijke uitvinders in de annalen terecht kwamen is niet geheel vreemd als je bedenkt dat vrouwen door de eeuwen heen werden uitgesloten van het verwerven van kennis en daarmee geen gelijken kansen kregen. Vrouwen zijn met een inhaalslag bezig. Ondanks alles zijn er in het verleden natuurlijk wel uitvindingen door vrouwen* gedaan die ons leven behoorlijk hebben veranderd:
- radioactiviteit → Marie Curie
- ruitenwissers → Mary Anderson
- zonne-energie → Mária Telkes
- koelkast → Florence Parpart
- vaatwasser → Josephine Cochrane
- frequentieverspringing → Hedy Lamarr
- wegwerpluiers → Marion Donovan
*(bron: plusonline.nl)
Herdenking Tsjernobyl
Een explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 verspreidde een radioactieve wolk over grote delen van de Sovjet-Unie. Dat zijn nu Wit-Rusland, Oekraïne en de Russische Federatie. Bijna 8,4 miljoen mensen werden blootgesteld aan de straling. Het werd hiermee de grootste kernramp in onze geschiedenis. Het is goed om jaarlijks deze ramp, en de gevolgen voor de getroffen mensen en gebieden, te herdenken. Want ook al zijn we 32 jaar verder een kernramp ligt nog altijd op de loer. En soms dichterbij dan ons lief is…..