Nationale Nachtvlindernacht
Op vrijdag 25 en zaterdag 26 (en zondag 27) augustus kun je tijdens de Nachtvlindernacht onder begeleiding van experts op meer dan 100 plekken in Nederland naar nachtvlinders kijken. Omdat nachtvlinders niet makkelijk te zien zijn worden ze door middel van speciale lampen gelokt. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. En dat het er veel zijn kun je wel stellen, er komen maar liefst meer dan 2.000 soorten nachtvlinders voor in Nederland. Bij zo’n groot aantal is het wel handig dat op speciaal op Nachtvlindernacht een expert in de buurt is. 😉
Wat is het verschil tussen dag- en nachtvlinders?
Het meest voor de hand liggende verschil tussen dag- en nachtvlinders is dat een nachtvlinder alleen maar ’s nachts vliegt. Toch is het niet zo makkelijk! Er zijn nachtvlinders die gewoon overdag actief zijn zoals de sint-jansvlinder en het muntvlindertje. Wat is dan het verschil? Het meest in het oogspringende verschil is de kleur. De dagvlinder heeft felle kleuren en de nachtvlinder is meestal donker van kleur.En dat is logisch want de meeste nachtvlinders slapen overdag en dan is het niet handig als je teveel opvalt.
Een dagvlinder heeft de vleugels open gespreid of boven het lichaam omhoog geklapt. Nachtvlinders vouwen hun vleugels plat op hun lichaam als ze rusten. Het belangrijkste verschil zit hem in de voelsprieten. Dagvlinders hebben altijd een knopje op de sprieten, bij de nachtvlinders eindigen die antennen enigszins draadvormig of geveerd.
Enkele van de bekendere nachtvlindersoorten zijn:
- Atlasvlinder (Attacus atlas), de grootste nachtvlindersoort
- Thysania agrippina, de witte mot met de grootste spanwijdte
- Chrysiridia rhipheus
- Acherontia
- Peper-en-zoutvlinder (Biston betularia)
- Amerikaanse maanvlinder (Actias luna)
- Agrotis infusa
Lokken met stroop
Lokken met een felle lamp is één manier, een andere manier is lokken met stroop. Met stroop? Jazeker, een mengsel van zoetigheid en alcohol trekt namelijk nachtvlinders aan. Vaak zijn dat andere soorten dan de soorten die op licht afkomen. Wil je flink scoren dan gebruik je beide methodes. Alleen wat dan wel weer jammer is dat je eigenlijk 2 dagen van te voren het lokkertje moet maken voor het beste resultaat.
Een bekend basisrecept is het volgende:
- suikerstroop (1 pot) of appel- of perenstroop
- extra suiker (2 eetlepels) of overrijp fruit
- bier, wijn, rum en/of vruchtenlikeur (een flinke scheut)
Meng de ingrediënten goed door elkaar, net zolang totdat het een goed smeerbaar, plakkerig mengsel is geworden. Laat het mengsel enkele dagen staan om gisting te bevorderen.
Dit lokkertje smeer je op de bast van een boom of bijvoorbeeld op een paaltje. Als het goed donker is geworden, ga je met een zaklamp langs de “lokbomen” om te kijken hoeveel nachtvlinders afgekomen zijn op het mengseltje.
Enthousiast geworden? Klik hier voor een locatie in Nederland en hier voor een locatie in Vlaanderen.