26 december – Herdenking Tsunami | Tweede Kerstdag

Herdenking Tsunami

In 2004 werd de wereld opgeschrikt door een verschrikkelijke natuurramp, een zeebeving met als gevolg een tsunami die ongeveer 230.000 mensen het leven heeft gekost. Van hen kwamen 36 uit Nederland. In Indonesië, Sri Lanka, India (vooral Tamil Nadu) en Thailand vielen ver weg de meeste slachtoffers. We zijn nu 12 jaar verder en deze ramp wordt vandaag stilletjes herdacht.

Tweede Kerstdag

Vandaag is het Tweede Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de Tweede Kerstdag noemen. Boxing Day ontleend zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelde en hun personeel een presentje in een kerstkist (box). Deze box werd op Tweede Kerstdag geopend. Ook werd op Boxing Day de traditionele vossenjacht gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces.

In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een officiële feestdag maar in de VS bijvoorbeeld niet.

Waarom twee Kerstdagen?

De oorsprong van deze feestdagen ligt bij een Germaanse traditie. Het twaalfdaagse joelfeest staat aan de wieg van onze kerstdagen, 25 december was de eerste dag van het feest ter ere van het lengen der dagen. Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

Dan hebben we nog een andere uitleg: aan het eind van de Middeleeuwen moest het dienstpersoneel van welgestelde mensen gewoon werken op Eerste Kerstdag. Om ook het personeel de gelegenheid te geven Kerst te vieren met hun familie kregen ze de dag na Eerste Kerstdag vrij. Zo is Tweede Kerstdag ontstaan.

Jezus en de meubelboulevard

In Nederland gaan we op Tweede Kerstdag massaal naar de meubelboulevards. Ik begrijp wel waar dat vandaan komt. Jezus is de zoon van een timmerman en in de Bijbel wordt verondersteld dat Jezus enkele jaren samen met Jozef heeft gewerkt als timmerman.

Goed, daar is de link! Timmerman ➜ Woonboulevard. Dat is de enige logische verklaring waarom zo veel mensen naar de meubelboulevard moéten; het is een soort onderbewuste drang, een Trojan Horse wat op onze harde schijf zit.

Als je uitgerust bent met een goede virusscanner loop je vandaag dus niét op de meubelboulevard. 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.