Kwanzaa
Nooit van Kwanzaa gehoord? Kan ik me heel goed voorstellen want dit Afro-Amerikaans kerstfeest wordt in Nederland nu niet bepaald uitbundig gevierd. De naam Kwanzaa komt van de uitdrukking Matunda ya Kwanza, dat in het Swahili eerste vruchten betekent. De oorsprong van Kwanzaa voert ons terug naar 1965; in de wijk Watts in Los Angeles braken na hardhandig politieoptreden rellen uit. Deze rellen zorgden voor grote verdeeldheid binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap over wat de oorzaken waren en wat er gedaan moest worden. Om die verdeeldheid te lijf te gaan werd Kwanzaa in het leven geroepen. Een culturele viering, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten. Het draait vooral om verbondenheid, samenwerking en vertrouwen.
Hoe vier je het feest Kwanzaa?
Het feest duurt 7 dagen (van 26 december tot en met 1 januari) en iedere dag staat één van de 7 principes van Kwanzaa (Nguzo Saba) centraal. Ook wordt er elke avond een kaars aangestoken in een kinara in een vaste volgorde. Een zwarte kaars (de mensen) in het midden, aan de linkerkant 3 rode kaarsen (strijd) en aan de rechterkant staan 3 groene kaarsen (hoop). Inmiddels vieren wereldwijd naar schatting zo’n 40 miljoen mensen Kwanzaa.
De zeven principes van Kwanzaa (Nguzo Saba) zijn:
- Umoja – Eenheid
- Kujichagalia – Zelfbeschikking en Zelfonderzoek
- Ujima – Samenwerking en Verantwoordelijkheid
- Ujamaa – Wederzijdse ondersteuning op economisch gebied
- Nia – Doelen stellen
- Kumbaa – Creativiteit
- Imani – Geloof en vertrouwen in onszelf en de wereld
Uiteindelijk zijn we allemaal Afrikanen
Natuurlijk mag jij kaaskop ook Kwanzaa vieren want als je maar ver genoeg langs de evolutionaire stamboom naar beneden klautert zijn we per slot van rekening allemaal Afrikaan. Geloof je me niet? Ken je Lucy nog? Nee niet Lucy Ball uit de televisieserie I Love Lucy. Ik bedoel Lucy, onze Afrikaanse oermoeder die in 1974 in het Ethiopische Hadar werd opgegraven. Zij werd uiteindelijk Lucy genoemd omdat tijdens het feest in het kamp van de antropologen in Hadar “Lucy in the Sky With Diamonds” werd gedraaid.
Herdenking Tsunami
Op Tweede Kerstdag 2004 vond er in de Indische Oceaan, voor de westkust van Noord-Sumatra, Indonesië een aardbeving plaats met kracht 9 op de schaal van Richter. Door de aardbeving ontstonden er golven tot 51 meter hoog die op de kust van verschillende landen beukten. De tsunami kostte naar schatting 230.000 mensen het leven. Van hen kwamen 36 uit Nederland. In Indonesië, Sri Lanka, India (vooral Tamil Nadu) en Thailand vielen ver weg de meeste slachtoffers. Vandaag herdenken we de slachtoffers van de tsunami uit 2004
Tweede Kerstdag
Vandaag is het Tweede Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de Tweede Kerstdag noemen. Boxing Day ontleend zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelde en hun dienstpersoneel een presentje in een kerstkist (box) omdat ze op Eerste Kerstdag gewoon moesten werken. Deze box werd op Tweede Kerstdag geopend en kreeg het personeel vrij om familie te bezoeken. Ook werd op Boxing Day de traditionele vossenjacht gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces.
Waarom vieren wij eigenlijk Tweede Kerstdag?
In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een extra officiële feestdag maar in de VS kennen ze dit bijvoorbeeld niet. Kan je het nog sterker vertellen, tot aan 1773 hadden we onder invloed van het christendom nog een Derde én Vierde Kerstdag. Op Derde Kerstdag werd de apostel Johannes herdacht, de heilige van de vriendschap. En Vierde Kerstdag was een kinderfeest: kinderen werden een dag de baas. In 1964 werden de twee overgebleven kerstdagen officiële vrije dagen. Tenminste voor alle Nederlanders, in België is alleen Eerste Kerstdag een officiële feestdag.