Sta-op-tegen-Pesten Dag
Tot mijn schande moet ik bekennen dat de Sta-op-tegen-Pesten Dag dit jaar al op 24 februari is gehouden. Nu is dat niet zo’n giga probleem want in Nederland besteden we nationaal hier geen aandacht aan. Desondanks is International Stand Up to Bullying Day (ISUTBD) een wereldwijd breed gedragen dag. Op Sta-op-tegen-Pesten Dag komen scholen in actie tegen pesten op scholen, werkplekken, eigenlijk overal. In Nederland hebben we Paarse Vrijdag en de Landelijke Dag Tegen Pesten (19 april). Paarse Vrijdag wordt elk jaar op de tweede vrijdag van december gehouden en richt zich op scholen. Op Sta-op-tegen-Pesten Dag worden normaliter roze T-shirts gedragen. Dit jaar had het shirt een ander kleurtje.
Waarom waren de Sta-op-tegen-Pesten Dag shirts dit jaar wit?
Het Pink Shirt Day-shirt van dit jaar is zo ontworpen dat je het hele jaar kan dragen. Het is wit met een roze regenboog er op. De regenboog verwijst naar alle LGBTQ2 + jongeren, en staat voor meer acceptatie, begrip en empathie voor deze kwetsbare groep. Heb jij je ooit afgevraagd waar de roze driehoek vandaan komt? Dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII werden homofielen in het kamp verplicht om een roze driehoek op hun kleding te hebben. Zo konden ze makkelijk herkent worden. Lesbiennes droegen een grote zwarte ster. Zwart omdat ze door de mannen niet als een bedreiging werden gezien. Waarom de mannen roze? Met roze wilden de nazi’s de vermeende vrouwelijkheid van homo’s zichtbaar maken.
Wereld Pistachenoten Dag
Terecht dat Wereld Pistachenoten Dag (World Pistachio Day) in het leven is geroepen. Meer mensen zouden moeten weten hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Want wist jij dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)?
Waarom is het eten van pistachenoten zo gezond?
Ben jij op de hoogte van de gunstige effecten die deze verantwoorde snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), verdediging tegen diabetes (suikerziekte), een verminderde kans op netvliesveroudering, lustopwekkingen de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.
De pistachenoot in een notendop
- het woord pistache is afkomstig van het Perzische pista
- er zijn sporen van pistachenoten tot wel 780.000 jaar geleden
- archeologische vondsten in Turkije en in Jordanië (Petra) bewijzen dat de pistache al in 6700 v.C. werd gebruikt als voedsel
- in een paar Bijbelboeken staat geschreven dat de plaats Betonim (Joz. 13:26) naar de pistachenoot is genoemd. Betonim kan identiek zijn met BaTneh (in Ammon)
- de pistachenoot werd ook terpentijnnoot genoemd omdat de noot werd gebruikt om terpentijn van te maken
- in de eerste eeuw na Christus haalde keizer Vitellius de pistachenoot naar Rome
- minder gebruikte Nederlandse naam is pimpernoot
Vertel een Sprookje Dag
Tell a Fairy Tale Day is bij uitstek de dag om even terug te gaan naar je eigen kindertijd en op zoek te gaan naar jouw favoriete sprookje. Misschien heb, je net zoals ik, nog het sprookjesboek waaruit je moeder of vader voorlas. Ik weet zelfs nog de kleur van de kaft, rood was tie. Het voorlezen was natuurlijk ook een middel om nog niet te hoeven slapen, maar wat een heerlijk moment was dat toch altijd. Liggend in je bedje luisterend naar de stem van je moeder die met passie voorlas uit één van de sprookjes van de Gebroeders Grimm. Maak net zoals je moeder herinneringen van een voorlezende moeder voor je eigen kinderen. Wedden dat ze daarop met net zo’n fijn warm gevoel op terugkijken als jijzelf.
Hans Christian Andersen
Als ik de naam van Hans Christian Andersen roep wat is de eerste associatie die jij daar bij krijgt? Ik denk meteen terug aan de muzikale (sprookjes) film gebaseerd op het leven van de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) uit 1952 met in de hoofdrol Danny Kaye. Ik denk aan Kopenhagen en aan De Kleine Zeemeermin. Ik denk terug aan mijn zoektocht in de haven van Kopenhagen op zoek naar het beeld van De Kleine Zeemeermin. Ik dacht dat het een groot beeld zou zijn maar laat ik je vertellen, het heet niet voor niets “de kleine” zeemeermin.