26 oktober – Voorlichtingsdag over Intersekse

Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse

Jaarlijks wordt op 26 oktober de Intersex Awareness Day gevierd. De Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse herdenkt dat op 26 oktober 1996 in Boston de eerste publieke demonstratie van mensen met een intersekseconditie was. Het doel van Intersex Awareness Day is een einde te maken aan schaamte, geheimhouding, discriminatie en ongewenste genitale cosmetische operaties bij interseksuele kinderen.

Herculine Barbin

Tussen 26 oktober (Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse) en 8 november (Intersex Day of Solidarity) besteden intersekseorganisaties aandacht aan de “uitdagingen” die mensen met een intersekseconditie moeten aangaan in het leven. Waarom 8 november? Dat is de geboortedag van Herculine Barbin, een negentiende-eeuwse Franse hermafrodiet.

Wat wordt bedoeld met “intersekse”?

Interseks wordt niet gezien als een identiteit. Het is iets wat je hebt, niet wat je bent en daarom wordt er gesproken over een intersekseconditie. De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de definitie van man of vrouw. Je bent volgens de normen een man als je XY-chromosomen, penis, testes en het hormoon testosteron hebt en vrouw als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Dan ben je normaal. Duidelijk toch?

Als je deze definitie hanteert van wat als “normaal” gezien wordt dan wel ja. Maar zo simpel zit het leven niet in elkaar. Soms worden er meisjes geboren met XY-chromosomen en jongens met XX-chromosomen. Of jongetjes met een vagina en meisjes met één eierstok en één zaadbal. Er zijn best veel variaties hierin daarom verwijs ik je voor meer gedetailleerde informatie graag naar de volgende websites:

Intersekse of DSD?

De medische term DSD staat voor Disorders of Sex Development of Differences of Sex Development en is niet hetzelfde als intersekse. Het gaat wel over dezelfde groepen maar waar intersekse over mensenrechten gaat, gaat DSD over lichamelijke problemen en de medische behandeling. Mensen met een intersekseconditie ondervinden hiervan geen pijn, gaan er ook niet aan dood en kunnen hier niet van genezen omdat het namelijk geen ziekte is. Dat is de belangrijkste reden dat intersekse activisten liever niet het woord DSD gebruiken. Het zijn vaak medici en patiëntenorganisaties die deze term gebruiken.

Ze zijn perfect zoals ze zijn!

Helaas vinden niet alle artsen en/of ouders dat. Zij vinden het noodzakelijk dat de kinderen allerlei pijnlijke operaties en behandelingen moeten ondergaan zodat het kind of een jongetje of meisje wordt. En wat schrijnend is dat er meestal helemaal geen medische redenen zijn om deze procedures uit te voeren. Daarom alleen al moeten kinderen met een intersekseconditie, als ze oud genoeg zijn, zelf kunnen beslissen of ze dergelijke operaties en behandelingen willen ondergaan.

Kinderen met een intersekseconditie hoeven niet te worden “geholpen”; ze zijn perfect zoals ze zijn!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.