Week van de Ontwapening
De Week van de Ontwapening wordt sinds 1978 gehouden; altijd van 24 oktober tot en met 30 oktober. Deze Week start op dezelfde dag als Dag van de Verenigde Naties, niet verwonderlijk als je rekening houdt met het hoofddoel van de Verenigde Naties: opkomen voor de internationale vrede en veiligheid.
Primaire doel van deze week is publiek, en regeringen, bewust te maken van de gevaren van de wapenwedloop en de noodzaak van internationale ontwapening. Want ontwapening is, nog altijd, de sleutel tot het creëren van een vreedzame en duurzame wereld.
United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA)
Het VN-Bureau voor Ontwapeningszaken (UNODA) voert de besluiten uit van de Algemene Vergadering over ontwapeningszaken. Dat houdt in:
- Inhoudelijke en organisatorische ondersteuning bieden voor norm-instelling op het gebied van de ontwapening voor de Algemene Vergadering en de Eerste Commissie, VN Ontwapenings Commissie, de Ontwapenings Conferentie en andere instanties;
- Stimuleren van ontwapenings-maatregelen door middel van dialoog, transparantie en het opbouwen van vertrouwen in militaire zaken;
- Aanmoedigen van regionale ontwapenings-inspanningen
Het UNODA bevordert:
- Nucleaire ontwapening en non-proliferatie
- Het versterken van de ontwapening ten opzichte van andere massavernietigingswapens zoals chemische- en biologische wapens
- Ontwapening-inspanningen op het gebied van conventionele wapens, in het bijzonder landmijnen en kleine wapens; de meest gekozen wapens in de hedendaagse conflicten.
Maar zij doet meer, klik hier voor meer informatie over UNODA.
Wapenexport
Niets zo lucratiefs als wapens verkopen. Kijk alleen maar eens naar Nederland, wij staan op de wereldranglijst van wapenexporteurs op de zevende plaats. En daar verdient de Nederlandse wapenexport ruim 6 miljard euro mee. Ook het Nederlandse Ministerie van Defensie is een belangrijke wapenexporteur. Regelmatig worden door het leger afgedankte wapens verkocht naar het buitenland.
Wapenexporteurs doen ook niet aan goed of fout, want waar haalt IS zijn wapens vandaan? Die worden geleverd door onder andere Amerika en Turkije, dezelfde landen die nu bommen gooien op IS om hun opmars tot stilstand te brengen en het liefst te vernietigen.
Obama en de wapenlobby
Zal het president Obama lukken om voor het verstrijken van zijn ambst termijn in januari 2017 een strengere wapenwet door het Congres te loodsen? Ik heb er een hard hoofd in want de Republikeinse Partij en de machtige wapenlobby van de National Rifle Association (NRA) liggen dwars.
De huidige presidentskandidaten durven zich ook niet echt uit te spreken voor een strengere wapenwetgeving. Maar het draagvlak wordt na iedere schietpartij met dodelijke slachtoffers wel steeds groter.
Behalve bij Donald Trump, die ziet niets in een strengere wapenwetgeving en dan hebben we Jeb Bush die zegt “die dingen gebeuren nu eenmaal”. Dat was zijn reactie na de laatste schietpartij op een school.
Zijn broer was ook al niet zo’n hoogvlieger….
Als ik Amerikaanse zou zijn dan weet ik in ieder geval op wie ik niét ga stemmen.