Koningsdag 2021
Voor de stad Eindhoven is het vandaag een feestelijke dag. Ik als rasechte Eindhovense baal als een stekker dat ik vandaag niet in mijn oranje outfit langs de wandelroute kan staan om een glimp op te vangen van de Koninklijke familie. Klink misschien apart maar ik mis Koningsdag 2021 meer dan Koningsdag 2020. Want weet je, is dan eindelijk je eigen stad aan de beurt, mogen er geen koningsdagfestiviteiten worden georganiseerd in verband met covid-19. En de festiviteiten die er dan wel zijn kun je alleen maar op tv (of online) volgen.
Koningsdag 2021 gevierd vanuit studio in Eindhoven, zo zal het de boeken ingaan. Ik vind dat de steden die tijdens de covid-19-pandemie Koningsdag hebben georganiseerd zo snel mogelijk nog een keer mogen. Dan wel zonder corona of zoiets maar wel met een uitzinnig blij feestend publiek. ♫ Naar links!O ja, naar rechts! Nondeju, dat gaat er goed op! Naar links! En nog unne keer naar rechts!♫
Het thema van Koningsdag 2021
Onderstaande tekst heb ik geleend van de gemeente Eindhoven. Een kleine greep uit een 7 pagina lang epistel over Eindhoven, het complete programma en waarom er voor het thema KennisMaken is gekozen. In het kort: we maken kennis met, en we maken kennis.
“Noord-Brabant staat voor 20% van de nationale productie, Eindhoven scoort steevast jaarlijks het hoogste aantal patenten en is het kloppende hart van de Brabantse en Nederlandse economie. KennisMaken is niet voor niets het thema van deze Koningsdag. Ook de regio heeft een innovatief karakter, DAF heeft zijn wortels in Deurne, in Helmond wordt op de automotive campus gewerkt aan de auto’s van morgen en overmorgen. De High Tech Campus is de slimste vierkante kilometer in Europa. Er zijn 235 bedrijven gevestigd, er werken meer dan 12.000 onderzoekers en ingenieurs die technologie en de producten ontwerpen die onze toekomst vormgeven, zoeken naar de oplossing van maatschappelijke problemen en vraagstukken.”
14e editie Wereld Tapir Dag
Wereld Tapir Dag heeft 2 doelen:
- mensen onderwijzen over de soorten tapir die in Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië leven
- geld inzamelen om land te kopen om de tapir te beschermen tegen menselijke bemoeienis
Tapirs zijn grote plantetende zoogdieren die in oerwoud- en bosgebieden van Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Zuidoost-Azië leven. Zij vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem als zaadverspreiders en vormen een van de oudste nog bestaande geslachten in het dierenrijk. Als grote herbivoren zijn tapirs steevast de eerste die de dupe zijn van menselijke bemoeienis van hun territorium. En één van de laatsten die terugkeren naar aangeplant bos. Ze hebben aanzienlijke stukken ongestoord land nodig om een genetisch diverse populatie in stand te houden. Tapirs bewonen oerwouden, graslanden, moerassen en nevelwouden. Hun habitat wordt bedreigd door menselijke activiteit. Of dat nu mijnbouw, palmolieplantages, wegen of nederzettingen zijn.
Waarom zijn tapirs bedreigde diersoorten?
Daar zijn een paar verklaringen voor. Tapirs zijn een belangrijke voedselbron voor lokale volkeren. Door overbejaging zijn hun populaties in aantallen hard achteruitgegaan. Wordt er niet op ze gejaagd dan verdwijnt wel hun leefgebied. Naast alle andere inheemse soorten is ook de tapir de klos door de vernietiging van hun leefgebieden. De mens mag zich weer op de borst slaan. Echter, de mens neemt, en de mens geeft. Er is een internationaal fokprogramma voor de bedreigde diersoort, en daar hoort de tapir gelukkig ook bij. Wist je trouwens dat ARTIS al sinds 1866 tapirs houdt? En dat een aantal jaren geleden in ARTIS 2 tapir kalfjes zijn geboren? Leuk hé.
De slingers, toeters en bellen worden vandaag ook opgehangen voor:
- Morsecode Dag
- Wereld Marselan Dag
- Internationale Design Dag
- Vrijheidsdag Zuid-Afrika (op 27 april 1994 eerste verkiezingen na de Apartheid)