Koningsdag in Zwolle
Vieren we vandaag nu Koningsdag of Eerste Kerstdag? Als ik naar buiten kijk en de temperatuur voel dan raak ik toch lichtelijk in de war. Medelijden heb ik met alle volwassenen en kinderen die sinds gisteren met hun spulletjes op de vrijmarkt staan. Medelijden heb ik met het koningshuis wat vandaag breed lachend het weer zal moeten trotseren. Ik heb geen medelijden met mezelf want ik weet wel waar ik uithang vandaag, lekker voor de buis met een kop warme chocolademelk en een oranje tompouce.
Vlagprotocol voor Koningsdag
- de kleuren van de vlag zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw
- vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen
- alleen als de kleuren duidelijk te zien mag de vlag blijven hangen
- een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen
- de vlag moet een ere plaats hebben
- er zijn géén voorschriften voor de afmeting, de l x b verhouding moet wel 3:2 zijn
Als je vandaag de vlag hijst dan gaat de oranje wimpel mee de lucht in want op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis doet men dat. En alleen op die dagen, op andere dagen niet.
Ontstaan Koningsdag
Begin 19de eeuw werd ons land officieel een Koninkrijk, met dank aan Napoleon Bonaparte. Zijn broer Lodewijk werd in 1806 benoemd tot de eerste Koning van het koninkrijk, voluit Koning Lodewijk Napoleon van Holland genoemd.
Om van het versnipperde Holland een eenheid te maken besloot Lodewijk om 25 augustus uit te roepen tot een nationale feestdag, zijn naamdag. Notabelen, militairen en ook de bestuurlijke elite kwamen al dan niet gedwongen feestelijk bijeen. In veel steden in het koninkrijk werden diverse festiviteiten georganiseerd voor de fine fleur. Zo ook voor het plebs, het gewone volk, zij konden parades bezichtigen en vuurwerk bewonderen.Uit krantenverslagen uit die tijd bleek het toch allemaal heel gezellig te zijn geweest, in Den Bosch ging het feest tot 05.30 door.
Prinsessendag
Vaak lees je dat vanuit Prinsessendag uit 1885 het latere Koninginnedag is ontstaan. Dat gedeelte klopt, maar als je gaat kijken naar de overeenkomsten met de viering van de naamdag van Koning Lodewijk Napoleon van Holland en de viering van Koninginnedag á la Emma en Wilhelmina dan moet je deze man toch echt de credits geven voor het bedenken van zo’n nationale feestdag.
Dus als je gaat kijken waar de oorsprong ligt van het vieren van Koningsdag anno nu dan moet je teruggaan naar 1806. Want in dat jaar werd basis gelegd waaruit de traditie is geboren om een nationale feestdag te hebben waarop het volk zijn vorst of vorstin kon bejubelen en eren.
Leve de Koning! Hoera, hoera, hoera.