Boekendropdag bij De Boekenjagers (BE)
Dit jaar is een speciaal jaar voor de Boekenjagers, zij vieren namelijk hun blikken jubileum vandaag. En hoeveel jaar is dat dan? Dat is een 5-jarig jubileum. Weer wat geleerd. Wat zijn boekenjagers? Mensen die door de bibliotheek rennen met pijl en boog? Neen! Boekenjagers gaan op jacht naar boeken die door andere zijn verstopt. Kan iedereen een Boekenjager worden? Natuurlijk. Eerste stap is lid worden van de Facebookpagina van de Boekenjagers (bijna 75.000 leden). Daar worden berichten geplaatst met aanwijzingen waar je het verstopte boek kunt vinden. En daar laat je weten welk boek je gevonden hebt. Je mag niet elk boek droppen, er zijn voorwaarden aan verbonden aan het droppen en hoe je het boek inpakt. Op boeken-jagers.be staat precies beschreven hoe het moet en waarom. Ik wens iedereen veel boekenjacht plezier!
Boekenjagers in Nederland
Het boekenjagen is de grens over, in hetzelfde jaar overigens. Ook in Nederland wordt op boeken jacht gemaakt. De naam is anders maar het principe blijft hetzelfde. Wil je actief meedoen dan is de eerste stap lid worden van de Facebookpagina van De Boek Zoekers NL. Het is alleen niet zo populair als in België. Slechts 1.600 leden is deze groep rijk. Nou ja slechts, k zou er een moord voor doen voor zulke aantallen. Maar dat terzijde. Valt in de categorie overbodige informatie.
Wereld Steen Papier Schaar Dag
Wellicht beter bekend onder de Engelse naam van het spelletje Rock Paper Scissors. Maar ondanks de naam is het niet een spel dat van origine uit het Verenigd Koninkrijk komt of de Verenigde Staten. De eerste bekende schriftelijke vermelding van het spel staat te lezen in Wuzazu, een boek geschreven door de Chinese schrijver Zhaozhi Xie (ca. 1600 na Christus). Hij schreef dat het spel terug te voeren was naar de Chinese Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 na Christus). In de achttiende eeuw duikt het op in Japan. Doordat Japan aan het begin van de 20e eeuw meer contact kreeg met het Westen werd het spel ook hier bekend.
Rock Paper Scissors
In 1924 verscheen in de Britse krant The Times een artikel waarin het traditionele Italiaanse handspel morra werd omschreven. Een lezer van de krant merkte op dat morra gelijkenissen vertoonde met het mediterraans spel zot of zhot. Een andere lezer schreef vervolgens aan de krant dat het beschreven handspel het Japanse handspel Jan-ken moest zijn die hij/zij vaak had gezien toen hij/zij in Japan verbleef.
Jan-ken maakt gebruik van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar. De Engelstalige naam is ontleend aan een vertaling van de namen van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar.
Hoe gaat het in zijn werk?
Zal ik je wat vertellen? Ik snap er niks van, van dat Steen Schaar Papier. Heb me er nu toch maar even in verdiept, wil het nu toch eindelijk snappen. Afijn, Google is je beste vriend en anders Wikipedia. Dit is wat ik gevonden heb:
- een vuist (steen) wint van twee gespreide vingers (de steen maakt de schaar bot)
- een vlakke hand (papier) wint van een vuist (het papier bedekt de steen)
- twee gespreide vingers (schaar) winnen van een vlakke hand (de schaar verknipt het papier)
Helder. Maar wie wint er dan? En hoe? De persoon die het sterkste “object” kiest is de winnaar. Zo makkelijk is het!
Welke dagen hebben last van de COVID-19-pandemie?
- Redhead Days (Roodharigendag) (→ minder deelnemers en activiteiten)
- Uitmarkt (→ reserveren verplicht)
- Mysteryland (→ afgelast)