Wereld Hoofd-en Halskanker Dag
Het doel van Wereld Hoofd-en Halskanker Dag (World Head and Neck Cancer Day) is om deze vorm van kanker bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Hoofd-en halskanker blijft vaak onopgemerkt omdat veel mensen de vroege waarschuwingssignalen en symptomen niet herkennen. Dat is jammer omdat een behandeling succesvoller en minder ingrijpend is als de symptomen in een vroeg stadium worden herkend. Welke vormen kom je tegen?
Hoofd-en halskanker is een verzamelnaam voor de volgende kankersoorten
Hoofd-en halskanker komt voor in het gebied vanaf de sleutelbeenderen en dan omhoog; met uitzondering van gezwellen van het oog, de hersenen en het ruggenmerg. De volgende factoren kunnen het risico op hoofd-halskanker verhogen: roken, slechte mondhygiëne, bovenmatig alcoholgebruik, humaan papillomavirus (een SOA) en gebrek aan groente en fruit. Enkele voorbeelden van hoofd-halskanker zijn:
- keelkanker
- lipkanker
- mondkanker
- neuskanker
- oorkanker
- speekselklierkanker
- strottenhoofdkanker
- tongkanker
Hoe herken je de symptomen?
Bij elke ziekte is het zo dat het op tijd herkennen van de ziekte de overlevingskansen groter zijn. Dat is bij hoofd-halskanker niet anders. Dus hoe eerder je naar de huisarts gaat, hoe sneller je een doorverwijzing krijgt naar een hoofd-hals oncologisch centrum. Hoe groter de kans dat de behandeling succesvol zal zijn. Echter, in het begin heeft hoofd-halskanker meestal geen symptomen. De vuistregel is dan ook dat wanneer één van de onderstaande klachten drie weken of langer aanhoudt dat je dan naar je huisarts gaat. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen. De meest voorkomende is een brok in de nek die niet verdwijnt maar wat zijn de andere symptomen?
- een pijnlijke/gevoelige tong, een niet genezend zweertje en/of rode of witte afwijkingen in het mondslijmvlies
- aanhoudende keelpijn
- een brok in de neus, nek of keel
- vaak hoesten
- hoofdpijn
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- oorpijn of gehoorproblemen
- verandering van stem of heesheid
- pijn bij of moeite met slikken
- zwelling in de hals
- verstopping van een neusgat en/of een bloederige afscheiding uit de neus
Hoeveel nieuwe gevallen hoofd-en halskanker?
Hoofd- en halskanker is relatief zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 3.000 mensen de diagnose dat ze kanker in het hoofd-halsgebied hebben. Staat gelijk aan ongeveer 5% van het totale aantal mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen. In België zie je een soort gelijke cijfers, ook daar gaat het om 5% van alle nieuwe gevallen van kanker.