28 april – Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk | Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Sinds 2003 is de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) de initiator van de World Day for Safety and Health at Work. Een internationale jaarlijkse dag waarop veilig, gezond en fatsoenlijk werk centraal staan. Een dag met voorlichtingscampagnes over opkomende trends op het gebied van veiligheid en gezondheid, over arbeidsverwante verwondingen, ziekten en arbeidsslachtoffers.

Met het thema van 2017 (“Optimize the collection and use of OSH data”) wordt gewezen op de noodzaak voor het beter verzamelen van arbeidsveiligheids- en gezondheidsinformatie.

EU-OSHA

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft als taak te zorgen voor veilige, gezonde en productieve arbeidsplaatsen in Europa. Zij doen dat door middel van voorlichtingscampagnes, preventie en onderzoek. De campagne van dit jaar (“Gezond werk, voor alle leeftijden”) richt zich op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden tijdens het gehele beroepsleven. Er wordt samen gewerkt met regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties, EU-instellingen en particulieren bedrijven.

Elk beroep kent zo haar/zijn eigen beroepsziekte, zoals bijvoorbeeld:
  • burn-out bij de vertegenwoordiger
  • allergie bij de nagelstyliste
  • infectie bij de rioolwerker
  • ziekte van Lyme bij de bosarbeider
  • RSI bij de beeldschermwerker
  • Organisch Psycho Syndroom (OPS) bij de schilder
  • hernia bij de stratenmaker
  • paprikalong bij de werker in de kassen

Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers

Op Workers’ Memorial Day herdenken de internationale vakbewegingen alle arbeidsslachtoffers. Wereldwijd vallen er 6.300 slachtoffers per dag, omgerekend kom je dan jaarlijks op meer dan 2.3 miljoen mannen en vrouwen die hun leven verliezen door ongevallen en ziekte die samenhangen met hun werk. Alleen in Nederland al sterven jaarlijks meer dan 4.000 werknemers door een beroepsziekte of bedrijfsongeval. Europees gezien zijn het 160.000 arbeidsgerelateerde sterfgevallen waarvan 100.000 door arbeidsgerelateerde kanker.

Flex en arbeidsomstandigheden

Het internationale thema is: “Good health and safety for all workers whoever they are”, de FNV heeft dat thema in het Nederlands doorvertaald naar “flex en arbeidsomstandigheden”. Uit het Jaarplan 2016 van de Inspectie SZW blijkt dat flexwerkers (zzp’ers en uitzendkrachten) grotere gezondheidsrisico’s lopen dan vaste werknemers.

De FNV organiseert vandaag drie herdenkingen op verschillende locaties, klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.