afbeelding versterkt world naked bike ride amsterdam

28 augustus – Werelddag voor het Einde van Speciësisme | Europese Nacht van de Vleermuis | Internationale Lees Stripboeken in het Openbaar Dag | World Naked Bike Ride Amsterdam | Internationale Cosplay Dag | Gronings Ontzet | Twente Ballooning | Gondelvaart Giethoorn | Tomorrowland

11e editie World Naked Bike Ride Amsterdam

World Naked Bike Ride (WNBR) is ontstaan in Zaragoza, Spanje, en werd in 2001 voor het eerst georganiseerd door de Spaanse Ciclonudista. Er werd op deze blote manier geprotesteerd tegen de overheersing van auto’s en ander gemotoriseerd verkeer in het straatbeeld. Door het steeds maar groter worden van die specifieke groep blijft er steeds minder ruimte over voor de voetganger en fietser (en andere ongemotoriseerde deelnemers aan het verkeer). En waarom moet dat naakt? Dit is om de kwetsbaarheid van het menselijke lichaam in het verkeer te laten zien en en passant respect voor het lichaam te eisen. Op 12 juni 2004 werd in Nederland de eerste WNBR verreden en dit jaar dus op 28 augustus.

Waarom bloot tijdens World Naked Bike Ride Amsterdam?

Op de website van www.world-naked-bike-ride.nl/ staat de volgende verklaring te lezen:
Net zoals de Aarde voelen wij ons naakt en kwetsbaar tegenover het autoverkeer. Naakt fietsen, natuurlijk en zonder schaamte is zich ook verzetten tegen de dictatuur van reclame en mode. Naakt zijn we gelijk en voelen we ons solidair met elkaar.

WNBR Amsterdam

In Amsterdam wordt vandaag naakt gefietst om aandacht te vragen voor het misbruik van natuurlijke brandstoffen en de gevolgen daarvan voor ons lichaam. Sta jij hierachter en je wilt deelnemen maar je durft niet helemaal bloot? Geen probleem want de dresscode is; zo bloot als je durft! De organisatie wijst er op dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de eventuele gevolgen van het poedelnaakt fietsen van vandaag.

De route loopt van Park Frankendael naar het Vondel Park. De rit begint om 14.00 en eindigt rond 16.00 in het Vondel Park. Eindtijd is natuurlijk afhankelijk van hoelang de fotostops in beslag nemen. Waar de fotostops zijn? Die zijn op de Magere Brug, het Spuiplein, het Museumplein en uiteraard in het Vondelpark. Neem wel kleren mee want om 17.30 is het afgelopen met het bloot rondlopen in het park.

7e editie Werelddag voor het Einde van Speciësisme

Wat is speciësisme? Speciësisme is de levensovertuiging dat de levens en gevoelens van dieren ondergeschikt zijn aan die van mensen. Omdat? Omdat ze van een andere soort zijn. Om deze vorm van discriminatie onder de aandacht te brengen is de Werelddag voor het Einde van Speciësisme in het leven geroepen. Volgens de overtuiging van dierenrechtenorganisaties zou een verbod van discriminatie van een soort, dieren (speciësisme), toegevoegd moeten worden aan het rijtje van discriminatie van een ras, geloof, geslacht en geaardheid.

Op Werelddag voor het Einde van Speciësisme worden dierenrechtengroepen over de hele wereld aangemoedigd om evenementen te organiseren tegen deze discriminatie en te eisen dat de belangen van dieren worden behartigd. Er zijn bijvoorbeeld online campagnes maar ook een  poster campagne in Parijs en protestmarsen in diverse landen. Op de website van World Day for the End of Speciesism staat per land aangegeven wat er georganiseerd wordt.

Wat staat er nog meer op de agenda voor vandaag?

Deze evenementen hebben allemaal te lijden onder de COVID-19-pandemie

Foto’s in banner zijn afkomstig van Arnold Palthe (WNBR Amsterdam). Bedankt!
Deel dit bericht