12 editie Internationale Zeldzameziektendag
Het thema van de 12e editie van Rare Disease Day “Bridging health and social care” staat voor een betere afstemming tussen medische, sociale en ondersteunende diensten. Buiten het ziek zijn staan mensen met een zeldzame chronische, progressieve, levensbedreigende ziekte en hun families dagelijks voor grote uitdagingen omdat diverse organisaties langs elkaar heen werken of, erger nog, elkaar in de wielen rijden. Zeldzameziektendag wil een lans breken voor deze groep en meer publiciteit generen. Bij deze!
EMR-Zeldzameziektendag
Rare Disease Day is een initiatief van Eurordis, de Europese patiëntenorganisatie voor zeldzame aandoeningen. De
nationale Zeldzameziektendag en de uitreiking van de Zeldzame Engel Awards vervallen dit jaar. Daarvoor in de plaats organiseert de VSOP, samen met haar internationale partners, de drielanden-conferentie “Zeldzame ziekten over de grens: Europa en de Euregio Maas-Rijn”. Een conferentie die past in het grensoverschrijdende Euregio Meuse-Rhine Rare Diseases (EMRaDi) project. Het is de bedoeling dat EMRaDi vorm geeft aan samenwerking tussen ziekenfondsen, universitaire ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en een universiteit in de Euregio Maas-Rijn.
Wat maakt 28 februari zo bijzonder in onze geschiedenis?
- 1873 – Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra
- 1935 – tijdens zijn werkzaamheden bij DuPont vindt Wallace Carothers het nylon uit
- 1954 – geboortedag van Youp(ie) van ’t Hek
- 1986 – Zweedse premier Olof Palme wordt vermoord
- 2005 – 200 studenten bezetten voor de negende maal het Amsterdamse Maagdenhuis
- 2013 – Paus Benedictus XVI treed vanwege gezondheidsredenen af
Wereld RSI-dag
De met RSI klachten lopende Canadese Catherine Fenech (Toronto) lanceerde in 2000 de eerste “International RSI Awareness Day”. Zij koos bewust voor de schrikkeldag 29 februari als dé RSI bewustwordingsdag. Maar natuurlijk wordt er ook in niet-schrikkeljaren aandacht gegeven aan RSI, dan valt de Internationale RSI-dag op de laatste dag van februari. Het doel was om aandacht te krijgen van het publiek, het bedrijfsleven en de overheid voor werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat die met overbelasting van spieren, pezen en skelet te maken hebben. De gevolgen van RSI verstrekkend, het kan leiden tot jarenlange (gedeeltelijke) invaliditeit.
KANS
In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) omschrijven de klachten eigenlijk beter dan de afkorting RSI alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd.
Waardoor krijg je RSI?
Globaal zijn een viertal condities die, al dan niet gecombineerd met eenzijdig werk en stress, RSI-klachten kunnen veroorzaken.
- herhaaldelijke bewegingen
- een constante slechte houding
- geforceerde bewegingen
- onvoldoende rustpauze
We weten allemaal dat een goede (werk)houding ook erg belangrijk is maar dat wordt vaak vergeten.