5e Wereld CI-dag UMC Utrecht
UMC Utrecht viert vandaag “Wereld CI-dag” met een informatief middagprogramma dat wordt georganiseerd door de afdeling KNO van het UMC Utrecht. Patiënten, familie, maar ook mogelijke toekomstige gebruikers van een cochleair implantaat komen op deze 5e Wereld CI-dag samen in Utrecht.
Wat is een Cochleair Implantaat?
Een Cochleair Implantaat (CI) is een deels geïmplanteerd hoortoestel dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De CI neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.
Internationale Zeldzameziektendag
Rare Disease Day is een initiatief van Eurordis, de Europese patiëntenorganisatie voor zeldzame aandoeningen. De belangrijkste doelstelling van Rare Disease Day is om de vaak chronische, progressieve en levensbedreigende zeldzame aandoeningen en hun impact op het leven van patiënten en hun naasten in de publiciteit te brengen. Zeldzameziektendag valt elk jaar op de laatste dag van februari. Wil je alle mensen die een zeldzame ziekten hebben laten weten dat je aan ze denkt? Gebruik hashtag #zeldzameziektendag op sociale media.
Nationale Zeldzameziektendag
Ongeveer één miljoen Nederlanders hebben te maken met één van de minimaal 7.000 verschillende, ernstige zeldzame aandoeningen. Nederlands Nationale patiëntenorganisatie voor zeldzame en genetische aandoeningen en vertegenwoordiger van Eurordis in Nederland (VSOP) organiseren de Nationale Zeldzameziektendag.
Dit jaar is het thema van de Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen: De diagnose: Zeldzaam belangrijk! De conferentie biedt een boeiend middag- en avondprogramma aan die specifiek in gaat op het belang van een tijdige diagnose in geval van een zeldzame of genetische aandoening, met bijzonder aandacht voor zeldzame tumoren. Maar er is meer, ’s avonds vindt onder meer de uitreiking van de Zeldzame Engel Awards plaats.
Wereld RSI-dag
Ook in Nederland krijgt de “International RSI Awareness Day” volop aandacht. De Nederlandse RSI-Vereniging waarschuwt ons, jeugd en volwassenen, dat we door overmatig gebruik van mobiele apparaten aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen krijgen. Daarom vraagt de vereniging meer aandacht voor verantwoord device gebruik om overbelasting van spieren, pezen en skelet te voorkomen. Denk hier niet te licht over want de gevolgen van RSI zijn verstrekkend, het kan zelfs leiden tot jarenlange (gedeeltelijke) invaliditeit.
KANS en AKB
In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) omschrijven de klachten eigenlijk beter dan de afkorting RSI alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd.
5 tips om RSI te voorkomen:
- ga meer bewegen
- zet een tablet in een houder op tafel of leg een stapel kussens onder je tablet
- gebruik de mobiele telefoon zo veel mogelijk op ooghoogte
- let op je houding
- ban stress uit je leven