Wereld Judo Dag
Op de verjaardag van grootmeester Jigoro Kano, de grondlegger van het huidige judo, wordt mondiaal World Judo Day gevierd. Elk jaar heeft een sociaal bewogen thema en het thema voor 2020 is: Stronger Together. De woorden vertalen zich in daden en daden leggen uit wie we zijn. “Samen sterker” is de belofte aan allen die zijn overleden aan het coronavirus opdat het niet nog eens gebeurd. En als het toch gebeurt, is het een eed dat we zullen leren, het beter zullen doen en de volgende keer effectiever zullen zijn.
Het is een gegeven dat we afstand moeten houden om infecties te voorkomen. Het is waar dat een lockdown en in quarantaine gaan remedies zijn zolang er nog geen vaccin is, maar samen staan we sterk. Samen, zelfs in de eenzaamheid van quarantaine en isolatie, zijn we sterker. Technologie levert een grote bijdrage aan de strijd tegen eenzaamheid en depressie. Als alles voorbij is, blijft het contact bestaan. Het leven gaat voort.
Voor wie is Wereld Judo Dag?
Voor de coaches, fans, judoka en iedereen met een passie voor een van ’s werelds meest beoefende sporten. Wist je dat meer dan 40 miljoen mensen dagelijks judoën? De initiator van Wereld Judo Dag is de International Judo Federation (IJF), een overkoepelend orgaan.
Internationale Dag van de Animatie
In 2002 zag de International Animation Day (IAD) voor het eerst het licht. Association Internationale du Film d’Animation (ASIFA) kwam met het idee om wereldwijd de kunst van de animatie in de spotlights te zetten. Et voilà; de Internationale Dag van de Animatie verscheen ten tonele.
Waarom op 28 oktober?
Drie jaar voordat de gebroeders Lumière met de cinématographe (’s werelds eerste projectieapparaat) op de markt kwamen waren er op 28 oktober 1892 al de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden te zien. En daar was Charles-Émile voor verantwoordelijk.
Théâtre Optique
De Franse wetenschapper Charles-Émile Reynaud (8 december 1844 – 9 januari 1918) was iemand die zich bezig hield met de projectie van beelden. Uit onvrede over de werking van de fenakistiscoop, een animatie-toestel uit 1831 waarmee bewegende beelden konden worden getoond, ontwierp hij in 1877 de praxinoscoop. Dit toestel was een grote verbetering ten opzichte van de fenakistiscoop omdat Reynaud prismatische spiegels gebruikte. Het “Théâtre Optique” (Optisch Theater) op haar beurt is weer een verbetering van de praxinoscoop, nu kon Reynaud voor een groep toeschouwers zijn beelden projecteren in plaats voor maar één persoon.
De eerste voorstelling
De eerste show ( Pantomimes Lumineuses ) die ongeveer 15 minuten duurde werd in het Musée Grévin in Parijs gehouden. Het toegestroomde publiek kon kijken naar drie cartoons: Pauvre Pierrot, Le bon Bock en Le Clown et ses chiens. Elke cartoon bestond uit 500 à 600 individueel, door Reynaud, geschilderde beelden. Charles-Émile Reynaud gaf 12.000 voorstellingen in acht jaar tijd met zijn “Théâter Optique”, meer dan 500.000 mensen kwamen kijken. Een groot succes!
En de credits gaan naar….
Maar de ontwikkeling bleef niet stilstaan, op 28 december 1895 was de eerst betaalde publieke vertoning van een film ooit. Verantwoordelijk hiervoor waren de gebroeders Lumiére. In feite klopt dit niet helemaal want de gebroeders Skladanowsky uit Berlijn waren hen voor. Tenminste zij claimde de eerste openbare betaalde filmvoorstelling, maar doordat zij hun systeem technisch nooit zo konden perfectioneren als hun Franse concurrenten gingen de credits naar de gebroeders Lumiére.
6e editie Week van de Pleegzorg
In 2019 waren er 16.717 pleeggezinnen. De aanwas van nieuwe pleegouders bleef steken op 2.778. In datzelfde jaar zijn 2.386 gestopt (cijfers afkomstig van Pleegzorg Nederland, 2020). Met de actieweek Week van de Pleegzorg wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten georganiseerd. Natuurlijk zal dit jaar het aanbod bestaan uit veel online activiteiten.
Feiten en cijfers over pleegzorg
Onderstaande gegevens zijn overgenomen van Factsheet PLEEGZORG 2019.
- in 2019 hebben 23.272 jeugdigen bij pleegouders gewoond. (stijging van 530 kinderen)
- in 2019 zijn 4.356 jeugdigen in pleegzorg ingestroomd en 4.059 jeugdigen uitgestroomd
- op 31 december 2019 woonden 19.042 jeugdigen bij pleegouders
- in 2019 zijn ongeveer evenveel meisjes als jongens bij pleegouders geplaatst
- vorig jaar woonde 48% van de pleegkinderen bij familie of bekenden (→ netwerkpleegouders)
- je kunt voltijd, deeltijd of combi deeltijd/voltijd pleegouder worden
- 970 kinderen stonden eind vorig jaar op de wachtlijst voor pleegzorg
Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:
- Knotsgekke Hobby- en Kaartendagen (→ verplaatst naar 15 t/m 17 april 2021) |