De Internationale Dag tegen Hondsdolheid is voor een specifieke reden op 28 september. Dit is namelijk de sterfdag van Louis Pasteur, de uitvinder van het rabies-vaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) streeft er naar, net zoals Louis Pasteur, om hondsdolheid de wereld uit te krijgen.
Zeven belangrijke feiten over hondsdolheid (rabies)!
1) Hondsdolheid is voor de mens altijd fataal
De incubatieperiode bij de mens is gemiddeld twintig tot zestig dagen, met een spreiding van vijf dagen tot een jaar of langer. De ziekte begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens krijg je spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen. Als laatste treden er slik- en ademhalingsproblemen gevolgd door coma en uiteindelijk de dood.
2) Hondsdolheid komt overal voor behalve op Antarctica
Wereldwijd sterven duizenden mensen per jaar aan hondsdolheid en maar liefst 95% van alle doden komen uit Afrika en Azië. De oorzaak van het hoge percentage ligt aan het feit dat op deze twee continenten nog vele bevolkingsgroepen zijn die erg afgelegen wonen en die daardoor geen voorlichting hebben kunnen krijgen over voorkomen van rabies.
3) Niet alleen (zwerf)honden en vleermuizen kunnen hondsdolheid overbrengen
Het dier wat de grootste veroorzaker van rabies in Afrika en Azië is is de (zwerf)hond. Maar vlak de vleermuis niet uit, in Amerika zijn zij de belangrijkste oorzaak van hondsdolheid bij mensen.
Ook in West-Europa en Australië komen gevallen voor van besmetting door vleermuizen.
De volgende dieren kunnen ook drager van hondsdolheid zijn: (zwerf)katten, apen, vossen, wasberen, stinkdieren, jakhalzen, mangoesten, andere carnivoren soorten zijn zeer zeldzaam.
4) 40% van de mensen die gebeten zijn door een hondsdolle hond zijn jonger dan 15 jaar
Kinderen hebben de neiging om zonder enig besef van gevaar naar een (zwerf)hond of (zwerf)kat te lopen om met ze te gaan spelen. Dat alleen zou op zich nog niet de verklaring zijn van het hoge percentage slachtoffers onder kinderen. Vaak zijn ze bang om hun bijtwonden aan de ouders te laten zien omdat ze denken dat de ouders boos worden, daarom verbergen ze de bijtwonden. Op het moment dat de symptomen optreden is het te laat om hun leven nog te redden.
5) Massale vaccinatie van (zwerf)honden is de oplossing
Hondsdolheid is via een simpele vaccinatie te voorkomen. Als je 70% van alle (zwerf)honden zou inenten met het rabies-vaccin kun je het aantal menselijke slachtoffers drastisch verlagen.
En dat het werkt laat een speciaal hondsdolheid eliminatie programma in Bangladesh zien. Zij hebben zoveel mogelijk (zwerf)honden gevaccineerd en dat heeft geresulteerd in een afname van 50% sterfgevallen onder mensen. Ook Tanzania, de Filippijnen en Kwazulu Natal hebben dankzij een soort gelijk programma aangetoond dat het haalbaar is om hondsdolheid onder controle te krijgen.
6) Gratis inenten (zwerf)hond goedkoopste oplossing
Het preventief vaccineren van mensen tegen rabies of zij die gebeten of gekrabt zijn door een (huis)dier met hondsdolheid te moeten behandelen is vele malen duurder dan alle (zwerf)honden in grote delen van Afrika en Azië gratis te registreren, te laten inenten met het rabis-vaccin en daarna onder controle te houden. Op deze manier zal de overdracht van rabies door (zwerf)honden op de mens gigantisch verminderen.
7) Educatie is de sleutel
WHO ( World Health Organisation ) werkt samen met diverse partners om zoveel mogelijk mensen in alle (afgelegen) gebieden in Afrika en Azië te bereiken. Om ze te onderwijzen over de gevaren van de ziekte en hoe deze te vookomen. Maar ook kinderen uit leggen hoe ze beten kunnen vermijden is een belangrijk onderdeel van hun programma om het aantal doden onder kinderen te verminderen.
Het thema van dit jaar is: “End Rabies Together”. #EndRabiesTogether. Shall we?