afbeelding versterkt dag van de rits

29 april – Nationale Dag van de Rits | Mondiale Jeugdvrijwilligers Dag | Dag van het Zwitserse Bier | World Wish Day | Internationale Dag van de Immunologie | Internationale Dag van de Dans | OPCW-dag

Nationale Dag van de Rits

Is het terecht dat de rits zijn eigen dag heeft? Daar zeg ik volmondig ja op. De rits maakt ons leven een stuk makkelijker. Zeker voor iemand zoals ik. Mijn fijne motoriek is niet je van het meer dus in plaats van mijn gulp met behulp van een rij knoopjes te moeten sluiten kan ik dankzij meneer Elias Howe in één keer lekker ritsen. Elias Howe, de uitvinder van de naaimachine, ontving in 1851 een octrooi voor zijn Automatische, Continue Closure Closure (automatische, doorlopende kledingsluiter). Hij heeft echter nooit zijn uitvinding vervaardigd of op de markt gebracht. Veertig jaar later bracht uitvinder Whitcomb Judson een Clasp Locker, vergelijkbaar met Howe’s kledingsluiting, in 1893 naar de Chicago World’s Fair, maar het had weinig succes.

De automatische, doorlopende kledingsluiter van Howe

Vaak wordt Elias Howe over het hoofd gezien als de uitvinder van de rits en krijgt een in Zweden geboren elektrotechnisch ingenieur de eer. Hij, Gideon Sundback, was de persoon die hielp bij het vervaardigde van de ritssluiting zoals wij hem nu kennen. Als werknemer bij de Universal Fastener Company werkte hij aan het verbeteren van Judson’s uitvinding de Clasp Locker. In 1917 ontving hij een patent voor zijn Separable Fastener.

Sundback vond ook een machine uit om de nieuwe sluiting te vervaardigen. Deze machine kon elke dag enkele honderden meters van het bevestigingsmiddel produceren. Deze nieuwe sluiting werd gebruikt op geldgordels. De nieuwe sluiting hield het zakje gesloten en veilig. In 1918 bestelde de Amerikaanse marine de bevestigingsmiddelen voor 10.000 vliegpakken.

Het tijdpad van de Amerikaanse octrooien van de rits:

  • 25 november 1851 Amerikaans octrooi 8.540 → verbetering van bevestiging voor kledingstukken”
  • 29 augustus 1893 U.S. Octrooi 504.037 → schoenbevestiging
  • 29 augustus 1893 Amerikaans octrooi 504.038 → slotje of slotje voor schoenen
  • 31 maart 1896 het Amerikaanse octrooi 557.207 → bevestiging voor schoenen
  • 31 maart 1896 US Patent 557.208 → sluiting voor schoenen
  • 29 april 1913 Amerikaans octrooi 1.060.378 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
  • 20 maart 1917 Amerikaans octrooi 1.219.881 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
  • 22 december 1936 Amerikaans octrooi 2.065.250 → schuiver
(bron: en.wikipedia.org/wiki/Zipper)

Europese ritsrechten

In 1923 verkocht Gideon Sundback zijn Europese rechten aan de Zwitser Martin Othmar Winterhalter. Hij verwierf het patent voor Europa en ontwikkelde het sluitsysteem Riri. De afkorting staat voor ribben en groeven, die de kogels en kaken van het oorspronkelijke type vervingen. Zijn grootste verdienste was dat zijn nieuwe concept het mogelijk maakte om de revolutionaire sluiting massaal te produceren. In 1925 produceerde zijn nieuwe ritsfabriek gelegen in Wuppertal al tien kilometer Ririmi, zoals hij de sluiting noemde, per dag.

Wie bedacht de naam “zipper”?

De naam Zipper kwam eigenlijk van een rubberbedrijf! In 1923 besloot de B.F. Goodrich Company om de sluiting van Sundback te gebruiken op een nieuw type rubberen laarzen of overschoenen. Het zou een grote verbetering zijn ten opzichte van het vastmaken van een dozijn haken of knopen per laars! Ze noemden de laars met de nieuwe sluiting de Zipper. En zo is het gekomen.

Naast de zipper staan er nog zeven dagen te vragen om aandacht:

Deel dit bericht