29 augustus – Harlinger Visserijdagen | Internationale dag tegen Kernproeven

Harlinger Visserijdagen

De 59e Harlinger Visserijdagen worden vanmiddag om 15.00 geopend door de burgemeester van Harlingen Roel Sluiter. Na de officiële plichtplegingen zal de 2015 Voice of Holland deelneemster Jennie Lena een optreden verzorgen. Locatie: Grote Bredeplaats, Harlingen. Zonder kaartje zul je Waylon, Blue Birds en Delta V vanavond niet zien optreden tijdens het (niet gratis) Openingsconcert op de Willemshaven. Wil je weten wat er verder tijdens de Harlinger Visserijdagen te doen is? Klik hier.

Internationale dag tegen Kernproeven

De verwoestende effecten die kernproeven hebben op het menselijk leven, flora en fauna en ecosystemen was en is de hoofdreden voor het oprichten van de Internationale dag tegen Kernproeven. Op 16 juli 1945 werden de eersten testen uitgevoerd en tot 1996 hebben er bijna 2.000 plaatsgevonden. In de begintijd werd weinig aandacht geschonken aan de eventuele risico’s, het was een bezienswaardigheid. Nu weet men wel beter en zetten de leden van de Verenigde Naties zich in om een kernwapenvrije wereld te bereiken. En de eerste stap is een wereldwijd verbod op kernproeven onder water, onder de grond of in de lucht en een verbod op het hebben van kernwapens.

Alomvattend kernstopverdrag

Het Alomvattend kernstopverdrag (internationaal Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty; afkorting CTBT) verbiedt alle kernproeven overal op aarde en voor ieder land. Het kernstopverdrag is tot nu toe ondertekend door 183 landen en door 166 geratificeerd. Het verdrag kan pas in werking als er nog 8 staten tekenen en/of ratificeren. De Verenigde Staten, India, Pakistan, Noord-Korea, Iran, China, Israël en Egypte hebben het verdrag om uiteenlopende redenen, nog niet getekend of geratificeerd.

Hoe ga je controleren of landen zich aan het verdrag houden?

Het International Monitoring System (IMS) is hier voor in het leven geroepen. Dat is een netwerk van 337 meetstations waartoe ook ons eigen KNMI behoort. Deze meetstations verrichten metingen van radioactiviteit, seismologische metingen en geluidsmetingen in de atmosfeer en in oceanen. Kan nog wel even een gematigd positief berichtje delen; sinds het begin van de 21e eeuw voerde niemand behalve Noord-Korea (officieel de Democratische Volksrepubliek Korea) nucleaire tests uit.

Kim Jong-un

Na het overleg in juni tussen Trump en Kim Jong-un werd er een akkoord(je) bereikt tussen de twee landen. Noord Korea zal zich onder andere opnieuw committeren aan de “Verklaring van Panmunjom voor vrede, welvaart en hereniging van het Koreaanse Schiereiland” (27 april 2018) en overgaan tot volledige denuclearisering. Doordat de heren geen concrete afspraken hebben gemaakt over de uitvoering van de plannen of de termijn waarop dit moet gebeuren is het maar de vraag in hoeverre Kim Jong-un en Trump zich geroepen voelen om zich te houden aan de overeenkomst. In dit geval hanteer ik mijn lijfspreuk:”eerst zie en dan geloven!”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.