Internationale dag tegen Kernproeven
Het doel van de Internationale dag tegen Kernproeven is een kernwapenvrije vrije wereld. Een waardevolle stap op weg naar deze kernwapenvrije wereld is een wereldwijd verbod op kernproeven onder water, onder de grond of in de lucht en een verbod op het hebben van kernwapens. We zijn al een eind op weg want van de in totaal 195 internationaal erkende onafhankelijke staten in de wereld en hebben al 115 landen kernwapens op nationaal niveau verboden.
Welke landen hebben nog kernwapens?
Was het ten tijde van de Koude Oorlog hoofdzakelijk Rusland en de Verenigde Staten die kernwapens hadden, nu beschikken veel meer landen over kernwapens. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Israël, India, Pakistan, Noord-Korea hebben kernwapens.
Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije hebben Amerikaanse kernwapens opgeslagen op hun grondgebied. Op Luchtmachtbasis Volkel in Brabant liggen ongeveer twintig B61 kernbommen die eigendom zijn van de VS. Dit is een groot publiek geheim dat onze regering niet wil ontkennen of bekennen, nou dan weet je wel….
Turkije en kernwapens, knap link!
De Turkse luchtmachtbasis Incirliks ligt in het zuidoosten van Turkije en is vanwege de locatie een belangrijke uitvalsbasis voor de NAVO-lidstaten in hun strijd tegen de Islamitische Staat.
Tot een paar weken geleden lagen in Incirlik zo’n 50 B61 waterstofbommen van de VS opgeslagen. Omdat sinds de couppoging medio juli de spanningen tussen Amerika en Turkije hoog oplopen, maar ook tussen Turkije en het Westen, is Amerika een paar weken geleden op stel en sprong begonnen de waterstofbommen te verhuizen naar Roemenië. Een verstandig besluit aangezien Erdogan een “beetje” aan het doorslaan is, met eigenlijk alles.
Het Kernstopverdrag
Het internationaal instrument om een einde te maken aan alle vormen van kernproeven is het door de Algemene Vergadering van de VN in 1996 aangenomen Kernstopverdrag. Om wettelijk bindend te zijn heeft het verdrag de steun nodig van de zogenoemde Annex II-landen. Van deze 44 landen hebben India, Noord-Korea en Pakistan het nog niet getekend, en de Verenigde Staten, China, Egypte, Iran en Israël hebben het verdrag niet geratificeerd. En zonder de deelname van deze acht belangrijke landen kan het Kernstopverdrag niet in werking treden.
Uit milieu- en gezondheidstechnisch oogpunt kan ik dit verdrag alleen maar toejuichen want de grote hoeveelheden radioactieve stoffen die vrijkomen bij kernproeven veroorzaken grote schade aan het milieu en aan onze gezondheid. Denk alleen nog maar even terug aan de kernramp bij Tsjernobyl.
Kernstopverdrag ten koste van veiligheid?
Er kleven twee behoorlijke minpunten aan het CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty), dit verdrag kan nooit en te nimmer verhinderen dat kernwapens in verkeerde handen vallen. En het verdrag kan ook niet verhinderen dat landen toch kernwapens kopen, ontwikkelen en testen.
Neem Noord-Korea, vorige week kwam dit land in het nieuws omdat ze een langeafstandsraket hadden afgevuurd vanuit een onderzeeër op zee, net zoals in april en juli trouwens. En passant werd Zuid-Korea bedreigd met een nucleaire aanval.
En wat doet de NAVO? Dreigen met sancties. Dat zal indruk maken zeg!