29 augustus – Internationale dag tegen Kernproeven

Internationale dag tegen Kernproeven

Op 16 juli 1945 werd door de Verenigde Staten de allereerste kernproef ooit gehouden. Sindsdien werden wereldwijd meer dan 2.000 atmosferische, onderwater- of ondergrondse kernproeven uitgevoerd. De eerste jaren dacht men weinig na over de verwoestende gevolgen die kernproeven hebben. Laat staan dat men aan de gevaren van nucleaire fall-out dacht.

Echter, de geschiedenis heeft ons laten zien en beleven welke gevolgen (mislukte) gecontroleerde kernwapenproeven hebben gehad en nog steeds hebben. En de alles vernietigende kernwapens worden steeds krachtiger en krachtiger en komen in de handen van landen waarvan ik denk…doe maar even niet.

Kernwapens? Daar zeg ik vierkant NEE tegen!

Kijk, de doorsnee wereldburger weet echt wel dat er gevaren kleven aan kernwapens en kernproeven en dat deze bedreigingen vormen voor mens en milieu. De doorsnee wereldburger wil deze wapens ook helemaal niet. Ik, als doorsnee wereldburger, wil ook alle kernwapens uit de wereld en een verbod op kernproeven. Maar hoe zit het met de regeringen en machthebbers van de landen over de hele wereld? Als ik kort door de bocht commentaar mag leveren dan komt het hier op neer: ja zeggen, nee doen!

Resolutie 64/35 wordt unaniem aangenomen

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 2 december 2009 unaniem via een resolutie besloot om 29 augustus tot de Internationale Dag tegen Kernproeven uit te roepen. De resolutie roept op tot bewustwording en voorlichting over de effecten van kernwapen proefexplosies of andere nucleaire explosies, en de noodzaak om er mee te stoppen. Uiteindelijk is nucleaire ontwapening en de volledige eliminatie van kernwapens de enige absolute garantie om van de dreiging en het gebruik van kernwapens af te komen.

Het Kernstopverdrag

Het internationaal instrument om een einde te maken aan alle vormen van kernproeven is het door de Algemene Vergadering van de VN in 1996 aangenomen Kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty). Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook op de wereld en in de lucht.

Welke Annex II-landen doen niet mee

Het kernstopverdrag is tot nu toe ondertekend door 184 landen en door 167 geratificeerd. Om wettelijk bindend te zijn heeft het verdrag de steun nodig van de zogenoemde Annex II-landen; dat zijn landen die kernreactoren bezitten. Er zijn 8 Annex II-landen die het Verdrag nog moeten ratificeren; China, Egypte, Iran, Israël en de Verenigde Staten van Amerika, maar zij hebben het Verdrag wel ondertekend, en Noord-Korea, India en Pakistan die hebben het Verdrag niet ondertekend. En zonder de deelname van deze 8 landen kan het Kernstopverdrag niet in werking treden.

Uit milieu- en gezondheidstechnisch oogpunt kan ik dit verdrag alleen maar toejuichen want de grote hoeveelheden radioactieve stoffen die vrijkomen bij kernproeven veroorzaken grote schade aan het milieu en aan onze gezondheid. Denk alleen nog maar even terug aan de kernramp bij Tsjernobyl. Meer recent: de mysterieuze explosies die deze maand zijn waargenomen in het noorden van Rusland waar een wolk radioactief materiaal vrijkwam.

Deel dit bericht