6e editie Werelddag voor het Einde van Speciësisme
Wat is speciësisme? Speciësisme is de levensovertuiging van de mens dat de levens en gevoelens van dieren ondergeschikt zijn aan die van mensen. Omdat? Omdat ze van een andere soort zijn. Om deze vorm van discriminatie onder de aandacht te brengen is de Werelddag voor het Einde van Speciësisme in het leven geroepen. Volgens de overtuiging van dierenrechtenorganisaties zou een verbod van discriminatie van een soort, dieren (speciësisme), toegevoegd moeten worden aan het rijtje van het verbod van discriminatie van een ras, geloof, geslacht en geaardheid.
Op Werelddag voor het Einde van Speciësisme worden dierenrechtengroepen over de hele wereld aangemoedigd om evenementen te organiseren tegen deze discriminatie en te eisen dat de belangen van dieren worden behartigd. Dit jaar zal het vanwege COVID-19 meer online zijn. De Belgische Bite Back doet mee aan de internationale online campagne van de World Day for the End of Speciesism.
Internationale dag tegen Kernproeven
De verwoestende effecten die kernproeven hebben op het menselijk leven, flora en fauna en ecosystemen was en is de hoofdreden voor het oprichten van de Internationale dag tegen Kernproeven. Op 16 juli 1945 werd de allereerste kernproef ooit gehouden. Sindsdien werden wereldwijd meer dan 2.000 atmosferische, onderwater- of ondergrondse kernproeven uitgevoerd. In de begintijd werd weinig aandacht geschonken aan de eventuele risico’s, laat staan dat men aan de gevaren van nucleaire fall-out dacht. Echter, de geschiedenis heeft ons laten zien en beleven welke gevolgen (mislukte) gecontroleerde kernwapenproeven hebben gehad en nog steeds hebben.
En de alles vernietigende kernwapens worden steeds krachtiger en krachtiger en komen in de handen van landen waarvan ik denk…doe maar even niet. Daarom zetten de leden van de Verenigde Naties zich in om een kernwapenvrije wereld te bereiken. En de eerste stap is een wereldwijd verbod op kernproeven onder water, onder de grond of in de lucht en een verbod op het hebben van kernwapens.
Alomvattend kernstopverdrag
Het Alomvattend kernstopverdrag (Internationaal Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty; afkorting CTBT) verbiedt alle kernproeven overal op aarde en voor ieder land. Het kernstopverdrag is tot nu toe ondertekend door 184 landen en door 168 geratificeerd. De Verenigde Staten, India, Pakistan, Noord-Korea, Iran, China, Israël en Egypte hebben het verdrag om uiteenlopende redenen, nog niet getekend of geratificeerd.
Hoe ga je controleren of landen zich aan het verdrag houden?
Het International Monitoring System (IMS) is hier voor in het leven geroepen. Dat is een netwerk van 300 meetstations waartoe ook ons eigen KNMI behoort. Deze meetstations verrichten metingen van radioactiviteit, seismologische metingen en geluidsmetingen in de atmosfeer en in oceanen. Kan nog wel even een gematigd positief berichtje delen; sinds het begin van de 21e eeuw voerde niemand behalve Noord-Korea (officieel de Democratische Volksrepubliek Korea) nucleaire tests uit .
Resolutie 64/35 wordt unaniem aangenomen
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 2 december 2009 unaniem via een resolutie besloot om 29 augustus tot de Internationale Dag tegen Kernproeven uit te roepen. De resolutie roept op tot bewustwording en voorlichting over de effecten van kernwapen proefexplosies of andere nucleaire explosies, en de noodzaak om er mee te stoppen. Uiteindelijk is nucleaire ontwapening en de volledige eliminatie van kernwapens de enige absolute garantie om van de dreiging en het gebruik van kernwapens af te komen.
Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:
- World Naked Bike Ride Amsterdam (→ afgelast)