Internationale Cello Dag
De Internationale Cello Dag wordt elk jaar gevierd op 29 december, de geboortedag van Pablo Casals. Een beroemde cellist die heeft opgetreden voor de allergrootste op aarde zoals Koningin Victoria en de Amerikaanse president John F. Kennedy. Zonder enige twijfel mag Casals beschouwd worden als de bekendste en misschien wel beste cello speler ooit. Maar hij was meer dan cellist; hij was ook componist, muziekpedagoog en dirigent.
Op 24 oktober 1971 ontving hij uit de handen van de voorzitter van de United Nations Organization (UNO) de Medaille van de Vrede van de UNO.
Het Afro-Amerikaans kerstfeest Kwanzaa
Nooit van gehoord? Kan ik me heel goed voorstellen want dit kerstfeest wordt in Nederland nu niet bepaald uitbundig gevierd. Heb zelfs Sylvana Simons er nog nooit over horen spreken.
De naam Kwanzaa komt van de uitdrukking “Matunda ya Kwanza”, dat “eerste vruchten” in het Swahili betekent. De oorsprong van Kwanzaa voert ons terug naar 1965; in de wijk Watts in Los Angeles braken na hardhandig politieoptreden rellen uit. Deze rellen zorgden voor grote verdeeldheid binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap over wat de oorzaken waren en wat er gedaan moest worden. Om die verdeeldheid te lijf te gaan werd Kwanzaa in het leven geroepen. Een culturele viering, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten. Het draait vooral om verbondenheid, samenwerking en vertrouwen.
Het feest duurt 7 dagen (van 26 december tot en met 1 januari) en iedere dag staat één van de 7 principes van Kwanzaa (Nguzo Saba) centraal. Ook wordt er elke avond een kaars aangestoken in een kinara in een vaste volgorde. Inmiddels vieren wereldwijd naar schatting zo’n 40 miljoen mensen Kwanzaa.
De zeven principes van Kwanzaa (Nguzo Saba) zijn:
- Umoja – Eenheid
- Kujichagalia – Zelfbeschikking en Zelfonderzoek
- Ujima – Samenwerking en Verantwoordelijkheid
- Ujamaa – Wederzijdse ondersteuning op economisch gebied
- Nia – Doelen stellen
- Kumbaa – Creativiteit
- Imani – Geloof en vertrouwen in onszelf en de wereld
We zijn allemaal Afrikanen
Natuurlijk mag jij kaaskop ook Kwanzaa vieren want als je maar ver genoeg langs de evolutionaire stamboom naar beneden klautert zijn we per slot van rekening allemaal Afrikanen. Geloof je me niet? Ken je Lucy nog? Nee niet Lucy Ball uit de televisieserie I Love Lucy . Ik bedoel Lucy onze Afrikaanse oermoeder die in 1974 in het Ethiopische Hadar werd opgegraven.
Leuk weetje: zij werd Lucy genoemd omdat tijdens het feest in het kamp van de antropologen in Hadar het Beatlesnummer “Lucy in the Sky With Diamonds” werd gedraaid.
Tik Tak Dag
Bijna zijn we aan het einde van het jaar gekomen. Zijn je goede voornemens volbracht? Heb je alles gedaan wat je dit jaar wilde doen? Ik wil absoluut niet de druk opvoeren maar je hebt nog maar 48 uur om er iets aan te doen! Dat zijn welgeteld 2.880 minuten (172.800 seconden). De tijd dringt….tik tak tik tak….
Mijn goede voornemens voor 2017 zijn hetzelfde als voor 2016: géén goede voornemens maken!