Schrikkeldag
Laat ik beginnen om de 466 kinderen die op 29 februari 2016 zijn geboren te feliciteren met hun allereerste verjaardag. Hoe feestelijk is dat. Wist je trouwens dat er in totaal ruim 11.000 mensen in Nederland op schrikkeldag jarig zijn? Dat 2020 een schrikkeljaar is, dat is geen nieuws. Maar wanneer is een jaar een schrikkeljaar? Wanneer een jaar restloos deelbaar door 4 is maar niet door 100 dan spreek je van een schrikkeljaar. Dat schrikkeljaar krijgt een dag extra, de schrikkeldag (29 februari). Zo hebben we het op school geleerd.
Hoe zat het ook al weer?
Wat ik niet wist of niet meer wist is de reden waarom. Een kalenderjaar van 365 dagen duurt ongeveer 6 uur korter dan een tropisch jaar. En onze kalender, de Gregoriaanse kalender, is gebaseerd op het tropisch jaar. Dus om de boel recht te trekken hebben we één maal per vier jaar een extra dagje erbij. Als je denkt dat deze redenatie op gaat voor alle door 4 deelbare jaartallen dan heb je het mis. Eeuwjaren zijn alleen een schrikkeljaar als ze deelbaar zijn door 400.
Internationale Zeldzameziektendag
In een schrikkeljaar valt Internationale Rare Disease Day (Nationale Zeldzameziektendag) op 29 februari. In niet schrikkeljaren op 28 februari. Op Zeldzameziektendag wordt aandacht geschonken aan de erfelijk, chronisch, progressief en meestal levensbedreigend zeldzame aandoeningen. Elk jaar heeft deze dag een ander thema, het thema van 2020 is: “Zeldzaam is veel. Zeldzaam is sterk. Zeldzaam is trots.“. Deze internationale campagnedag is een initiatief van EURORDIS. Het doel is dat publiek en beleidsmakers meer bewust worden over de impact van zeldzame ziekten op het leven van patiënten en families. Er worden dit jaar in 102 landen 477 evenementen georganiseerd.
Wist je dat?
- wereldwijd 300 miljoen mensen met een zeldzame ziekte zijn
- meer dan 6.000 verschillende zeldzame ziekten bestaan
- 72% van de zeldzame ziekten zijn genetisch is
- 70% van die genetische zeldzame ziekten al in de kindertijd begint
Zeldzame Ziekten Fonds
Als je een zeldzame ziekte hebt of je kind heeft het, dan zoek je informatie, steun en verbondenheid. Je wilt dat dit onderwerp volop aandacht in de media krijgt zodat er geld binnenkomt voor meer wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. En dat is precies wat het Zeldzame Ziekten Fonds doet! Ook verlenen ze financiële steun aan projecten die het welzijn van een grotere groep patiënten bevordert en in zeer uitzonderlijke gevallen verlenen ze ook individuele hulp.
Wereld RSI-dag
Waarom een RSI bewustwordingsdag? “Because Work Shouldn’t Hurt” , mooier kan ik het niet zeggen! We weten allemaal dat een goede (werk)houding erg belangrijk is maar dat wordt vaak vergeten. Laten we eerlijk zijn, natuurlijk zit je onderuit gezakt op je stoel het lekkerst of hang je met je polsen op je laptop in plaats van deze mooi recht te houden. Komt dit jou bekend voor dan loop je eerder de kans op het krijgen van RSI (Repetitive Strain Injury ). Want ook een slechte houding kan een oorzaak zijn, net zoals eenzijdig werk en stress.
KANS
In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) omschrijven de klachten eigenlijk beter dan de afkorting RSI alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd.
Natuurlijk mogen we onderstaande nacht en week niet vergeten.
- 20e editie Open That Bottle Night
- Week van de Vrijwilliger