29 januari – Dag van het werkplezier in de zorg | Internationale Puzzeldag | Week van het Vergeten Kind

Dag van het werkplezier in de zorg

Het belang van werkplezier of plezier hebben op je werk moet je niet onderschatten, Daarom heeft oud-politicus Sabine Uitslag Dag van het werkplezier in de zorg in het leven geroepen. Een dag die als inspiratiebron kan dienen voor de zorgprofessionals als wel de zorgorganisaties. De vraag die men zich zou moeten stellen is: wat gaan wij doen om het werkplezier terug te brengen op de werkvloer? Als je geen “plezier” hebt in je relatie, dan blijf je toch ook niet 25 jaar plakken?

Wat is de definitie van werkplezier?

Het genoegen dat je tijdens het werken hebt en de voldoening die je uit je werk haalt. In de basis is werkplezier trots zijn op de dingen die je op je werk doet, zodat je daar je plezier uit kunt halen. Werkplezier en een gezellige onderlinge sfeer zijn twee medebepalende factoren om bij een bedrijf te blijven of te vertrekken en is tevens een belangrijke motivatie voor professionals om hun werk te doen.

Internationale Puzzeldag

Sinds 1995 wordt Internationale Puzzeldag op 29 januari gevierd. Deze dag komt uit de koker van diverse gamebedrijven uit de Verenigde Staten. Op International Puzzle Day worden puzzels van alle vormen en grootte in de spotlights gezet. Wat wordt nu precies bedoeld met een puzzel? Een puzzel is een probleem of enigma dat de vindingrijkheid van de oplosser test. In een eenvoudige puzzel is het de bedoeling om stukken op een logische manier samen te stellen om tot de gewenste oplossing te komen. Puzzels kunnen ook letters, cijfers, vormen en raadsels bevatten.

Wist je dat?

De eerste legpuzzel ontstond rond 1760, toen John Spilsbury, een Britse graveur en kaartenmaker, een kaart op een vel hout legde die hij vervolgens rond elk afzonderlijk land verzaagde. Spilsbury gebruikte het product om aardrijkskunde te onderwijzen.Tegen het begin van de 20e eeuw ontdekten tijdschriften en kranten dat door puzzelwedstrijden te publiceren ze hun dagelijkse oplagen konden verhogen.

Week van het Vergeten Kind van 29 januari t/m 4 februari

Het is dit jaar precies 15 jaar geleden dat Guusje Nederhorst op 34 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van borstkanker. De trouwe Goede tijden, slechte tijden fans kennen haar als Roos Alberts – de Jager (van 1992 tot 2000), de vrouw van Arnie. Daarnaast vormde ze samen met de GTST-collega’s Babette van Veen en Katja Schuurman de meidengroep Linda, Roos & Jessica.

In het echte leven trouwde ze in 2003 met Dinand Woesthoff, de zanger van de band Kane. Hij was het ook die als blijvende herinnering aan zijn vrouw in 2007 de Guusje Nederhorst Foundation oprichtte. Sinds 2014 heet de Guusje Nederhorst Foundation Stichting Het Vergeten Kind. In dat zelfde jaar werd de eerste Week van het Vergeten Kind georganiseerd, een week die in het teken staat de tienduizenden kwetsbare kinderen die Nederland rijk is. Ter herinnering aan Guusje Nederhorst zal de Week altijd op dezelfde dagen worden gehouden; 29 januari was haar sterfdag en 4 februari haar verjaardag en de dag waarop ze begraven werd.

Het Vergeten Kind

In Nederland leven meer dan 46.000 kinderen in opvangcentra. Het zijn de “vergeten kinderen” in de leeftijd van 0 – 18 jaar die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn. Zij leven door nood gedwongen in sobere Nederlandse opvangcentra met minimale speelmogelijkheden en beperkte traumabegeleiding. Hier wil Stichting Het Vergeten Kind verandering in aanbrengen. Het doel van de Stichting is om kinderen in opvanglocaties een normaal leven te laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met een dagbesteding die bij hun past. Vergeet het Vergeten Kind niet deze week!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.