29 juli – Internationale Dag van de Tijger | Systeembeheerdersdag

Internationale Dag van de Tijger

Op het moment dat in 2010 de tijgerpopulatie zijn dieptepunt had bereikt besloten de 13 landen waar nog tijgers in het wild rondliepen dat het tijd werd voor actie was. Er werd tijdens een driedaagse conferentie besloten om de handen ineen te slaan om de afname te stoppen en te streven naar een verdubbeling van het aantal wilde tijgers. Het uiteindelijke doel is dat in het jaar 2022 6.400 tijgers in het wld rondlopen.

Dat maatregelen nemen zin heeft bleek dit jaar. Ongeveer drie maanden geleden lieten de WNF en het Global Tiger Forum (GTF) weten dat sinds tientallen jaren het aantal tijgers in het wild van 3.200 in 2010 is gegroeid naar bijna 3.900. De wereldwijde afname is een halt toegeroepen en dat biedt wel hoop voor de toekomst.

Aantal getelde tijgers per land:

Bangladesh: 106 Maleisië: 250
Bhutan: 103 Myanmar: nvt.
Cambodja: 0 Nepal: 198
China: meer dan 7 Rusland: 433
India: 2226 Thailand: 189
Indonesië: 371 Vietnam: minder dan 5
Laos: 2

Hybride soorten

Al sinds de negentiende eeuw is de mens bezig met het voortbrengen van hybriden. Je zult je afvragen waarom. Uit biologisch oogpunt gezien is het logisch dat men probeert om hybriden te creëren, al is het maar om te zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Maar zoals altijd speelt winstbejag ook een grote rol want vreemd uitziende dieren presenteren betekent meer geld in het laatje.

Bekende tijger hybride soorten zijn:

  • Lijgers – dat zijn de welpen van een leeuw en een tijgerin.
  • Teeuwen – dat zijn de welpen van een tijger en een leeuwin.
  • Tijguars – dat zijn de welpen van een tijger en een jaguar.
  • Tijgaard – dat zijn welpen van een tijger en een luipaard.

Alle tot nu toe bekende mannetjes lijgers zijn onvruchtbaar gebleken. Vrouwtjes lijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.

Een paar andere bekende hybride soorten zijn:

  • Zezel – kruising tussen een zebra en en ezel
  • Gaap | Scheit – kruising tussen een schaap en een geit
  • Walfijn – kruising tussen een walvis en een dolfijn
  • Zebroïde – kruising tussen een paard en een zebra

Wil je meer weten over de tijgers? Ga dan naar de website van Wereld Natuur Fonds.

Systeembeheerdersdag

Wie installeert de software, het besturingssysteem? Wie maakt back-ups, wie zorgt er voor dat de stroom en airco werken in de serverruimte? Wie komt op zondagnacht om 02.00 zijn bed uit omdat het computersysteem op het werk plat ligt? Dat is de systeembeheerder. Hij of zij is ook degene die er voor zorgt dat jij optimaal gebruik kan maken van het automatiseringssysteem op het werk.

Helaas wordt de systeembeheerder vaak ondergewaardeerd en is het pispaaltje op het werk. Gelukkig is het vandaag systeembeheerdersdag en kan je laten zien dat jij de systeembeheerder wel waardeert!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.