Internationale Tijgerdag
Ooit zwierven tijgers over het hele continent van Azië maar door de expansiedrift van de mens en illegale houtkap is er nog maar 4% van de natuurlijke habitat van de tijger overgebleven. Ze proberen nu te overleven in kleine geïsoleerde bossen waar ze kwetsbaar zijn voor stroperij en inteelt.
Stroperij, verlies van leefgebied en aantasting van leefgebied zorgen ervoor dat de wereldwijde tijgerpopulatie naar beneden keldert. In 100 jaar is het aantal in het wild levende tijgers gedaald van 100. 000 naar minder dan 4.000 nu. Alle tijgersoorten hebben intussen de status bedreigd of kritisch bedreigd gekregen en staan op de Rode Lijst (International Union for Conservation of Nature).
Project Tx2
Tijdens de eerste Stock Taking Conference on Tiger Conservation (2010) hebben de 13 tijgerlanden Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam besloten het project Tx2 op te starten. Het uiteindelijke doel van dat project is dat in het jaar 2022 (het Chinese Jaar van de Tijger) 6.400 tijgers in het wild rondlopen. Een verdubbeling van het aantal in 2010. Op dit moment staat de teller op nog géén 4.000. Ondanks dat mogen we nog niet wanhopen, het aantal tijgers in het wild is sinds 2010 toch met honderden gestegen.
Tijdens dezelfde conferentie besloot men voortaan om jaarlijks 29 juli uit te roepen tot Internationale Tijgerdag ( Wereld Tijgerdag). Het doel van deze dag was en is het publiek bewust te maken dat, ondanks diverse wetten, de wilde tijger aan het uitsterven is.
Hybride soorten
Al sinds de negentiende eeuw is de mens bezig met het voortbrengen van hybriden. Je zult je afvragen waarom. Uit biologisch oogpunt gezien is het logisch dat men probeert om hybriden te creëren, al is het maar om te zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Maar zoals altijd speelt winstbejag ook een grote rol want vreemd uitziende dieren presenteren betekent meer geld in het laatje.
Bekende tijger hybride soorten zijn:
- Lijgers – dat zijn de welpen van een leeuw en een tijgerin
- Teeuwen – dat zijn de welpen van een tijger en een leeuwin
- Tijguars – dat zijn de welpen van een tijger en een jaguar
- Tijgaard – dat zijn welpen van een tijger en een luipaard
Alle tot nu toe bekende mannetjes lijgers zijn onvruchtbaar gebleken. Vrouwtjes lijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.
Internationale Frikandellendag
Dat ik niet de enige ben die van frikandellen houdt blijkt wel; volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducentenvereniging (AKSV) worden er gemiddeld 600 miljoen frikandellen in Nederland gegeten. Dat komt neer op zo’n 37 frikandellen per persoon per jaar. Hoe blij word je dan als er niet één maar twee Frikandellendagen zijn? We hebben dankzij Firma Beckers onze nationale frikandellendag en om het feest compleet te maken ook een internationale!
De Internationale Frikandellendag is ontstaan tijdens een vakantie van een Nederlandse familie. Want laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon zin in een frikandel en dat overkwam deze familie ook. Hoe blij waren ze dat ze tijdens hun vakantie in Kroatië een eettent met “The most popular snack from Holland” tegenkwamen. Drie keer raden wat de meest populaire snack was. Juist, de frikandel! De hele familie bestelde een frikandel en ter ere van deze gebeurtenis wordt elk jaar op 29 juli Internationale Frikandellendag gevierd.
Vertel vertel, hoe vier je frikandellendag?
De bedoeling van deze frikandellendag is dat waar je ook bent (op vakantie of niet) je een frikandel probeert te scoren en tenminste er ééntje op eet. Het kan natuurlijk ook thuis gevierd worden. De organisatie achter de Internationale Frikandellendag nodigt je uit om jouw frikandel moment vast te leggen en op hun FB-pagina te delen. Bij voorkeur mét locatie!