Wereld Lasagne Dag
Wereld Lasagne Dag is een eerbetoon aan het aloude wereldberoemde Italiaanse pastagerecht. Lasagne wordt meestal gemaakt met lange, dunne, platte deegbladen waarin in lagen gehakt en kaas inzit. Soms besprenkeld met rode saus of bechamelsaus. Dit gerecht is al eeuwenlang een favoriet pastagerecht van vele generaties. Wellicht dat je aanneemt dat lasagne in Italië is ontstaan. Dat is een foute aanname volgens Britse onderzoekers. Zij hebben namelijk een Brits recept voor lasagne gevonden dat dateert uit de 14e eeuw en claimen daarmee de eerste te zijn.
De onderzoekers vonden het recept in het British Museum in The Forme of Cury. The Forme of Cury is een van de oudst bekende kookboeken in de Engelse taal. Men gaat er van uit dat het eind 14e eeuw is geschreven door de meester-koks van Richard II (1377 – 1399). Het manuscript heeft de vorm van een perkamentrol en bevat 196 recepten. En één daarvan is een soort lasagne recept. Een leuk feitje: het woord cury is het middeleeuws Engelse woord voor koken.
Of waren het toch de Italianen?
De term lagana die al in de Romeinse tijd werd gebruikt verwijst naar vierkante of rechthoekige dunne vellen die werden gemaakt van een mengsel van tarwemeel wat ze vervolgens bakte. Pas later kwamen ze op het idee om de vellen in een grote pot te koken. Natuurlijk beweert Italië dat ze de eerste waren en dat lasagne is ontstaan in de middeleeuwen in de stad Napels. Waar ze wel de eerste in waren was het gebruik van tomaat bij de lasagne (1880). Om lasagne in lagen te maken hebben we te danken aan Francesco Zambrini uit Bologna. Hij kwam in de 19e eeuw op dit idee. Wist je dat lasagne pas in de 19e eeuw in de Amerika op de markt kwam?
Lasagne of lasagna?
Je ziet overal dat het pastagerecht of lasagne of lasagne heet. Wat is nu de correcte term? Ben op zoek gegaan en kwam onder andere deze uitleg tegen. Één pastablad wordt een lasagnablad genoemd (enkelvoud). Dus op het moment dat je daar meerdere van gebruikt verandert volgens de Italiaanse spelling de a in een e. En aangezien het gerecht uit meerdere lasagnabladen bestaat is lasagne (meervoud) de enige juiste term.
Internationale Tijgerdag
Op het moment dat in 2010 de tijgerpopulatie zijn dieptepunt had bereikt besloten de 13 landen waar tijgers nog in het wild rondliepen dat het tijd werd voor actie was. Er werd tijdens een driedaagse conferentie besloten om de handen ineen te slaan om de afname te stoppen en te streven naar een verdubbeling van het aantal wilde tijgers. Het uiteindelijke doel is dat in het jaar 2022 6.400 tijgers in het wild rondlopen.
Dat maatregelen nemen zin heeft is gebleken. WNF en het Global Tiger Forum (GTF) laten weten dat sinds tientallen jaren het aantal tijgers in het wild van 3.200 in 2010 is gegroeid naar bijna 3.900 nu. De wereldwijde afname is een halt toegeroepen en dat biedt hoop voor de toekomst.
Internationale Frikandellendag
De Internationale Frikandeldag is ontstaan tijdens een vakantie van een Nederlandse familie. Want laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon zin in een frikandel en dat overkwam deze familie ook. Hoe blij waren ze dat ze tijdens hun vakantie in Kroatië een eettent met “The most popular snack from Holland” tegen kwamen. Drie keer raden wat de meest populaire snack was. Juist, de frikandel! De hele familie bestelde een frikandel en ter ere van deze gebeurtenis wordt elk jaar op 29 juli de Internationale Frikandellendag gevierd.
Ben je op vakantie en wil je weten of er in jouw vakantieland een frikandel speciaal valt te scoren dan kijk je even op de wereldkaart met frikandellenlocaties. En dit is géén grap!