29 november – Sint Pannekoek | Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een “hele ouwe Rotterdamse traditie” volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel! 🙂

Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

In 1977 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 29 november uit als de Internationale Dag van de Solidariteit met de Palestijnse bevolking (resolutie 32/40 B). Er werd voor 29 november gekozen omdat op die dag in 1947 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties instemde met het plan van de internationale UNSCOP-commissie (United Nations Special Comittee on Palestine) voor de opdeling van het mandaatgebied Palestina in drie delen: een Joods, een Arabisch en een internationaal bestuurd deel (Jeruzalem en Bethlehem). De zogenaamde Partition Resolution (resolutie 181 (II)).

De Verenigde Naties ziet deze dag als: “Een kans voor de internationale gemeenschap om haar aandacht te vestigen op het feit dat de Palestijnse kwestie nog steeds niet is opgelost en dat het Palestijnse volk nog steeds niet hun onvervreemdbare rechten, zoals gedefinieerd door de Algemene Vergadering, hebben bereikt. Namelijk hun recht op zelfbeschikking zonder externe inmenging, het recht op nationale onafhankelijkheid en soevereiniteit en het recht om terug te keren naar hun huizen en bezittingen waaruit ze werden verdreven.”

Waar twee vechten, hebben twee schuld

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres dringt in zijn boodschap van dit jaar bij Israël, Palestina en alle anderen met invloed er op aan dat de afspraken die in het verleden zijn gemaakt waardoor Palestijnen en Israëli’s in vrede met en naast elkaar kunnen leven na gekomen worden.  Zonder dat de rechten van de één of van de ander wordt geschonden, zonder wapengekletter maar in vrede en harmonie.

Elk jaar ongeveer dezelfde boodschap gestoken in een nieuw jasje. Laten we eerlijk zijn, word jij ook niet moe van al die berichten over Antizionisme, militair ingrijpen, terreuraanslagen in Israël, in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever? Over en weer zijn ze bezig om dood en verderf te zaaien. Waarom kunnen mensen niet gewoon vreedzaam met en naast elkaar leven? In plaats van solidair te zijn met wie dan ook ben ik vandaag voor VREDE op aarde. Want, zoals mijn moeder altijd zegt, waar twee vechten hebben twee schuld.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.