3 december – Internationale Dag voor Mensen met een Beperking| Wereld Anti-Pesticiden Dag

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Sinds 1992 wordt jaarlijks de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking gevierd. En net zoals elke andere “dag van” heeft de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking ook een doel. Namelijk de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle lagen van de bevolking te bevorderen. En men hoopt dat mensen zich meer bewust worden van de situatie van personen met een handicap. Zowel op het politieke, sociale, economische en culturele vlak.

Thema 2017: “Transformatie naar een duurzame en veerkrachtige samenleving voor iedereen”

Het thema wil benadrukken dat personen met een handicap de katalysator van veranderingen kunnen zijn en daarmee het proces naar een inclusieve, duurzame en veerkrachtige samenleving versnellen. Ook bezien in de context van rampenrisicovermindering, humanitaire actie en stedelijke ontwikkeling. Regeringen, personen met een handicap en hun vertegenwoordigende organisaties, academische instellingen en de particuliere sector moeten als een “team” werken om de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling te bereiken (SDGs).

Gehandicapten Dag in Nederland

De Stichting Gdag organiseert voor de tiende keer de UN Wereld Gehandicapten Dag in Nederland. Een keur aan originele acties komen uit hun koker, zoals: De Gouden Schop, de Muziek Top 10, de Boeken Top 10, een Foto Wedstrijd en de gedichtenwedstrijd Handicap and Poetry. Bovendien worden in elke provincie ook regionale activiteiten georganiseerd. Wil je weten wat er in jouw provincie te doen is? Klik hier.

Wereld Anti-Pesticiden Dag

De voortdurende wereldwijde productie, distributie en gebruik van chemische pesticiden heeft verwoestende gevolgen hebben voor mens en milieu. Pesticide Action Network International (PAN) besloot daarom in 1998 om 3 december uit te roepen tot de “Global No Pesticides Use Day”. Deze datum werd gekozen ter herinnering aan (de tot nu toe) ’s werelds grootste chemische en industriële ramp van onze geschiedenis.

De bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) explodeerde op 3 december 1984 waardoor het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnapte. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal slachtoffers door de jaren heen er bij optelt kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen. Ten gevolge van de ramp worden nu nog steeds misvormde kinderen geboren.

Oproep voor een verbod op zeer gevaarlijke bestrijdingsmiddelen

Ervaring heeft geleerd dat ondanks talrijke “veilig gebruik” programma’s het niet mogelijk is om zeer gevaarlijke pesticiden (HHP’s) veilig te gebruiken. Mensen, boerderijdieren, dieren in het wild en het milieu blijven aanzienlijke schade ondervinden van HHP’s. PAN International roept daarom op Wereld Anti-Pesticiden Dag overheden en bedrijven op om geleidelijk de hoogst gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (Highly Hazardous Pesticides) af te schaffen. Een geleidelijke eliminatie en verbod op HHP’s, te samen met nieuwe beleidsmaatregelen kunnen een verandering teweegbrengen op weg naar een gezonde en duurzame wereld. Klik hier voor het overzicht gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.