Echtscheidingsdag
Echtscheidingsdag op 3 januari? Yup, echtscheidingsdag op 3 januari. Maar we hebben toch al zo’n dag? Klopt, onze Dag van de Scheiding wordt op de 2e vrijdag van september gevierd. De Engelstalige Echtscheidingsdag valt altijd op de eerste werkmaandag van het nieuwe jaar. De reden daarvoor is dat men er voor kiest om een scheiding na de feestdagen in december in gang te zetten. Om op die manier nog een beetje “gezellig” Sinterklaas, Kerstdagen en Oud op Nieuw te vieren. Nu staat januari ook niet echt bekend als een hele vrolijke maand. Eigenlijk kun je beter spreken over een deprimerende maand, niet gek als ook nog eens Blue Monday hierin valt. Het schijnt dat aan het begin van het nieuwe jaar driftig gegoogeld wordt op scheiden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er in januari een derde vaker dan in de rest van het jaar wordt gescheiden.
Internationale Drinkrietjesdag
Waar zouden we zijn zonder de drinkrietjes? Want laten we eerlijk zijn, het drinkrietje heeft ons leven zwaar verbeterd. Kun jij je voorstellen hoe je een milkshake naar binnen werkt zonder een rietje? Hoeveel frisdrank je op jezelf gemorst zou hebben in bijvoorbeeld een donkere bioscoop? Precies dat bedoel ik dus, daarom vieren we net zoals de Amerikanen vandaag de uitvinding van het rietje!
Wie is op het briljante idee van een rietje gekomen?
Voor de komst van het drinkrietje werd een roggestengel gebruikt. De Soemeriërs, een volk uit de oudheid, worden gezien als de eerste gebruikers van een roggestengel voor het drinken van bier en water. Het nadeel van de roggestengel is de vieze smaak. Dat ondervond de Amerikaanse fabrieksdirecteur Marvin Stone ook toen hij een sterke drank met ijs nuttigde. Hij was helemaal klaar met de nare bijsmaak. Nu wil het toeval dat Marvin Stone sigarettenpijpjes fabriceerde en na wat gepiel had hij een papieren drinkrietje ontwikkeld. In 1888 kreeg Stone patent op zijn uitvinding.
Hoe vier je drinkrietjesdag?
Een goede manier om Drinkrietjes Dag te vieren is dat je vandaag alle drankjes via een rietje naar binnen zuigt. ’s Ochtends je sinaasappelsap, ’s middag je mineraalwater, s avonds je wijn en ga zo maar door. Pas wel op met warme dranken want het zuigen door een rietje verwarmt de vloeistof een paar graden, en dat zou kunnen leiden tot brandwonden in je mond. Toch wel raar dat in Frankrijk, tenminste waar wij waren, in je warme chocolademelk een rietje zit.
Of maak het drankje dat Marvin Stone inspireerde om tot zijn uitvinding van het rietje te komen. Marvin dronk zijn favoriete drankje de mint julep. De mint julep is een cocktail uit het zuiden van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk is de mint julep omstreeks de achttiende eeuw bedacht in het zuiden van Amerika als medicinale drank. Een senator uit Kentucky zou de drank hebben geïntroduceerd in Washington en sindsdien is het een zeer populaire cocktail. Traditioneel wordt de mint julep gedronken op de tweedaagse paardenrace van de Kentucky Derby.
Ingrediënten
- muntblaadjes
- theelepeltje fijne suiker
- 90 ml Bourbon
Bereiding
Plaats 5 of 6 blaadjes mint op de bodem van een gekoelde zilveren of roestvrijstalen beker. Voeg de suiker toe en kneus de blaadjes met een vijzel. Top het glas af met schaafijs en giet de bourbon royaal over het ijs. Roer stevig met een staafje tot dat de beker condens uitslaat. Voeg meer ijs toe en garneer het drankje met extra mint voor het aroma.
Proost!
J.R.R. Tolkien Dag
Jaarlijks wordt op de geboortedag van John Ronald Reuel (J.R.R.) Tolkien de J.R.R. Tolkien-dag gevierd. Initiator van deze dag is de Tolkien Society. De Tolkien Society werd opgericht in 1969. En laten we eerlijk zijn, als er één schrijver een society naar zich vernoemd mag hebben dan is dat wel de schrijver van de trilogie “The Lord of the Rings”. De Engelse professor J.R.R. Tolkien (1892-1973) creëerde in de trilogie een wereld, zo mythisch, zo onwaarschijnlijk tot op het kleinste detail compleet, dat hij door velen wordt gezien als de grondlegger van de moderne fantasy. De enige juiste manier om de verjaardag van J.R.R. Tolkien te vieren is, om net zoals Frodo jaarlijks dat deed op zijn oom Bilbo’s verjaardag, een toast uit te brengen op zijn verjaardag. Cheers Professor!