Internationale Plastic Tas Vrij Dag
International Plastic Bag Free Day is onderdeel van een wereldwijd campagne om het gebruik van eenmalig bruikbare plastic tasjes terug te dringen en het liefst te verbieden. Het doel van de campagne is dan ook om de overconsumptie aan plastic tasjes aan te pakken en milieuvriendelijke alternatieven voor plastic zakken tasjes beschikbaar te stellen. Verder hopen ze dat mensen en masse overstappen op meer verantwoorde en milieuvriendelijker tassen. Het uiteindelijk doel is een wereld zonder plastic tassen. .
Enkele algemene feiten over plastic draagtasjes:
- een plastic draagtasje heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 12 – 15 minuten
- het duurt tussen de 100-500 jaar voordat een plastic draagtasje wordt afgebroken
- Europeanen staan massaal achter een verbod op single use draagtasjes
- 80% van het zwerfvuil bestaat uit plastic
- voor het produceren van plastics is 8% van de jaarlijkse olieproductie nodig
- in Nederland gebruiken we gezamenlijk 3 miljard plastic tasjes per jaar
- in Europa wordt per inwoner gemiddeld 191 plastic tasjes per jaar gebruikt
Europees verbod op single use plastics
In de strijd om het plastic zwerfafval terug te dringen heeft jongstleden 27 maart de Europese Commissie een nieuwe wet aangenomen. Deze nieuwe wet verbiedt vanaf 2021 de volgende producten op de Europese markt: plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, plastic rietjes, plastic wattenstaafjes, plastic ballonstokjes, lichtgewicht plastic tasjes en producten van oxo-afbreekbaar plastic en piepschuim verpakkingen.
Deze producten zijn namelijk goed voor meer dan 70% van al het zwerfvuil op zee. Dit afval hoopt zich op in zeeën en vervuilen de oceanen en stranden, Gevolg? Doordat plastic overblijfselen vaak voor voedsel worden aangezien komt het in dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels maar ook in vis en schaaldieren terecht en daardoor in onze voedselketen. Dus zonder dat de vis- en zeevruchten liefhebber daar bij stil staat eet hij meer dan een visje alleen. Hij krijgt er jaarlijks 11.000 minuscule stukjes plastic gratis bij.
Doelstellingen in het Nederlandse Plastic Pact
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat nog een stapje verder dan het Europese verbod op eenmalig te gebruiken plastic. Op 21 februari 2019 heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met 70 bedrijven en milieuorganisaties een “bondje” gesloten. Kort door de bocht komt het Plastic Pact hier op neer, minder plastic produceren en meer gerecycled gebruiken. Concreet staan er in het Plastic Pact vier afspraken om in 2025 minder plastic te gebruiken.
- in 2025 moet 20% minder plastic gebruikt worden dan in 2017
- alle plastic verpakkingen en producten moeten van 100% recyclebaar plastic zijn
- minimaal 70% van het single use plastic moet gerecycled worden
- alle producten van single use plastic moet voor 35 % uit gerecycled plastic bestaan
Respect voor de natuur
Allemaal heel leuk hoor zo’n Plastic Pact en het zal ook echt wel helpen. Alleen één ding hé, zolang er in ons land 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt waar blijf je dan met je bondje? Waarom wordt de natuur als één grote kliko gezien? Waarom wordt afval niet mee naar huis genomen, afgegeven bij de milieustraat of in de dichts bijzijnde prullenbak gemikt? Onfatsoenlijk en respectloos!