3 maart – World Wildlife Day


Sinds vorig jaar heeft de Verenigde Naties 3 maart uitgeroepen tot World Wildlife Day – Wereld Wilde Dierendag. De secretaris – generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft in een speciale boodschap over de illegale handel in wilde dieren gesproken en heeft deze dag het volgende thema meegegeven: “It’s time to get serious about wildlife crime” , “het is de hoogste tijd om nú de misdaden tegen de wilde dieren aan te pakken ”.
En het is inderdaad de hoogste tijd want de illegale handel in wilde dieren, wildlife crime, staat in het rijtje van Interpol op de vijfde plaats, net onder drugs- en mensensmokkel.

Enkele feiten op een rijtje

1) jaarlijks worden er bijna 30.000 olifanten gedood om hun ivoren slagtanden
2) vorig jaar 1215 gestroopte neushoorns, in 2007 slechts 13 > een stijging van 9000% !
3) afgelopen eeuw 97% van de wilde tijgers uitgeroeid!

Stop de illegale handel in wilde dieren!

Olifanten, neushoorns en tijgers lopen het risico om compleet uitgeroeid te worden omdat bepaalde volkeren denken dat gemalen hoorn van de neushoorn kanker geneest, of statusverhogende producten willen hebben zoals tijgerwijn en ivoren beeldjes.

Wat moet er gebeuren om de illegale handel aan te pakken? Het Wereld Natuur Fonds richt zich met name op het aanpakken van alle schakels in de keten van de illegale handel, denk hierbij aan:
1) extra anti-stroperijpatrouilles
2) oprollen van de criminele bendes
3) zero tolerance-beleid ten aanzien van de illegale handel
4) investeren in nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld drones
5) voorlichting aan de consumenten

Wetgeving

De international handel in wilde dieren en planten is big business, miljarden euro’s gaan er in om.
Het is een handel met een hoog winst percentage en een lage pakkans. En die lage pakkans komt omdat het toezicht en controle op de illegale handel belabberd is en de handhaving van de wet in Azië en Afrika ronduit slecht. Dat maakt het natuurlijk allemaal zeer aantrekkelijk voor veel criminelen.
Als er geen vraag meer zou zijn naar “de eindproducten” van de stropers, dan zullen de problemen
vanzelf oplossen zou je denken. Voorlopig zal de vraag blijven bestaan ben ik bang dus ik denk dat het WNF de juiste weg is ingeslagen met hun aanpak.

Help het WNF in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren! Dat kan, thuis vanaf de bank, met een donatie.

 

Deel dit bericht