Wereld Astma Dag
Sinds 1998 wordt er jaarlijks op de eerste dinsdag in mei Wereld Astma Dag gevierd. Dit evenement wordt georganiseerd door GINA (Global Initiatief voor Astma) en heeft als doel het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden voor mensen met astma.
Enkele feiten over astma:
- het is een chronische ontsteking van de luchtwegen
- in Nederland hebben ongeveer 565.000 mensen astma
- Kinderen van ouders met astma of allergie hebben een sterk verhoogd risico op het krijgen van astma
- het maakt niet uit hoe oud of jong je bent
- astma (en COPD en hooikoorts) komt in Nederland vaker voor bij niet-westerse migranten
- Luchtvervuiling en roken leidt bij duizenden kinderen en volwassen tot bronchitis en astma
Internationale Dag van de Persvrijheid
Helaas blijkt de noodzaak tot het hebben van een Internationale Dag van de Persvrijheid geen sinecure want in steeds meer van de 180 onderzochten landen nemen de leiders het niet zo nauw met de persvrijheid. De slechts scorende landen op de Press Index 2016 zijn, net zoals vorig jaar: Turkmenistan (178), Noord-Korea (179) en als hekkensluiter Eritrea (180).
Leggen we de focus op Nederland dan mogen we concluderen dat het goed gesteld is met de persvrijheid in ons kikkerlandje. Nederland staat namelijk op de Press Index 2016 op een keurige tweede plaats achter Finland.
Persvrijheid in Europa
Als we het over persvrijheid in Europa hebben dan wordt de laatste tijd Turkije onder vuur genomen. Niet geheel vreemd natuurlijk want de Turkse president Erdoğan ontneemt steeds meer binnenlandse journalisten het recht om te schrijven wat ze werkelijk vinden. Doen ze dat wel dan lopen ze de kans om opgepakt te worden en vervolgens voor jaren in een cel te belanden.
Om anti-regering publicaties te bestrijden kun je als president natuurlijk ook gewoon een krant nationaliseren, en dat gebeurde bij de anti-regeringskrant Zaman. Na de nationalisering publiceert deze krant louter en alleen nog maar pro-regime artikelen.
Turkije
Erdoğan richt zijn pijlen ook op buitenlandse journalisten en dat heeft de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink vorig jaar gemerkt. Zij werd door de antiterrorisme-eenheid van de Turkse politie opgepakt vanwege “propaganda voor een terroristische organisatie” maar gelukkig ook weer vrijgesproken. Waar de media nu bol van staat is dat de columniste Ebru Umar (Metro, Libelle) vorige week is opgepakt wegens belediging van president Erdoğan en nu landarrest heeft.
Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
Het mooie van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is dat iedereen mag zeggen en schrijven wat hij of zij wil mits het niet in strijd is met de wet, zo is het vastgelegd in de Nederlandse Grondwet maar ook in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wees wel op de hoogte wat je NIET mag in het land van verblijf, in Nederland mag je niemand doelbewust beledigen, je schuldig maken aan smaad en het aanzetten tot haat en discriminatie. Wat mag je in Turkije niet?
Staat de persvrijheid onder druk?
Ja! Is het niet door de dreiging die uit gaat van moslimfundamentalisme dan wel door overheden, waar ter wereld dan ook, die uit “veiligheidsoverwegingen” de media strak in de gaten houden. Maar waar eindigt media in de gaten houden uit “veiligheidsoverwegingen” en begint media aan banden leggen en censureren?