Wereld Astmadag
Wereld Astmadag (WAD) is een jaarlijks evenement dat sinds 1998 wordt georganiseerd door de Global Initiative for Asthma (GINA) en wordt ondersteund door het World Asthma Foundation. Deze dag is in het leven geroepen voor meer aandacht voor betere voorlichting over astma en het verbeteren van zorg, ondersteuning en behandelmogelijkheden voor mensen met astma. Hoewel astma niet kan worden genezen, is het mogelijk astma onder controle te houden om astma-aanvallen, ook wel episoden of exacerbaties genoemd, te verminderen en te voorkomen.
Thema Wereld Astmadag 2022
GINA kiest voor 2022 Gaten dichten in de astmazorg (Closing Gaps in Asthma Care) als thema voor Wereld Astmadag. Er zijn een aantal gaten in de astmazorg die interventie vereisen om vermijdbaar lijden en de kosten van de behandeling van ongecontroleerd astma te verminderen. Waar vind je dan die gaten in de astmazorg? Die vind je:
- in gelijke toegang tot diagnose en behandeling (medicijnen)
- bij het stellen van prioriteiten tussen astma en andere langdurige aandoeningen
- tussen wetenschappelijk bewijs en daadwerkelijke zorg voor mensen met astma
- bij het stellen van prioriteiten tussen astma en andere langdurige aandoeningen
Hierboven staan slechts een paar voorbeelden. Als je op de Engelse naam klinkt van het thema kom je op een website die meer voorbeelden heeft.
De uitdaging van het thema van dit jaar is dat internationale ademhalingsgemeenschappen samenwerken met collega’s, patiënten en zorgverleners om de hiaten in de astmazorg te identificeren en te dichten en om te helpen bij het implementeren en delen van innovatieve oplossingen lokaal en wereldwijd.
Enkele feiten:
- in Nederland hebben ongeveer 610.000 mensen (daarvan 100.000 kinderen) astma
- de normale symptomen bij astma zijn hoesten, piepen, ademnood en druk op de borst
- astma kan personen van iedere leeftijd treffen en kan mettertijd veranderen
- COPD, astma en hooikoorts komt in Nederland vaker voor bij niet-westerse migranten
- luchtvervuiling en roken leidt bij duizenden kinderen en volwassen tot bronchitis en astma
Wat is het verschil met COPD?
Astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zijn beide luchtwegaandoeningen, maar er zijn een aantal verschillen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door beschadiging, zoals roken (belangrijkste risicofactor) of blootstelling aan kleine deeltjes zoals fijnstof.
Astma daarentegen is een chronische ontsteking van de luchtwegen waar nog geen echte oorzaak voor aan te wijzen is. Er zijn wel factoren die de kans op astma vergroten zoals wanneer je familie bent van een astmapatiënt, mensen die te vroeg zijn geboren of een laag geboortegewicht hebben en kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap rookt.
De levensverwachting scheelt behoorlijk; met astma kun je nog relatief zonder veel problemen oud worden, sterven aan COPD echter is een langdurig zwaar proces omdat op een gegeven moment de longfunctie zo slecht wordt dat het bloed niet op een normale wijze voldoende zuurstof uit de buitenlucht kan opnemen.