3 oktober – Kinderboekenweek | Grote Wetenschapsdag | Leidens Ontzet | Wereld MSA Dag

Kinderboekenweek

Met het Kinderboekenbal is gisteravond officieel de Kinderboekenweek van start gegaan. Tijdens de alweer 63e editie van de Kinderboekenweek staat vriendschap centraal, “Kom erbij!” is het thema. De organiserende Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil met de Kinderboekenweek kinderen meer aan het lezen krijgen. Net zoals bij de Boekenweek wordt tijdens de Kinderboekenweek een geschenkboek weggeven. Nadat je tenminste € 10,- aan kinderboeken in de boekwinkel hebt gekocht ontvang je het geschenkboek: De eilandenruzie. Geschreven door Jozua Douglas, geïllustreerd door Elly Hees.

Traditiegetrouw wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, uitgereikt en dit jaar ging deze naar Lampje van Annet Schaap. Op 19 september werd het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman al bekroond met het Gouden Penseel. De prijs voor het best geïllustreerde kinderboek.

Grote Wetenschapsdag

Op de Grote Wetenschapsdag krijgen de groepen 5 t/m 8 van de basisschool de kans om een hele ochtend kennis te maken met wetenschap en technologie in de klas. Elk jaar is er een ander thema en het thema van 2018 is: Houd je hoofd erbij! Kinderen leren in experimenten, spellen en opdrachten wat hersenen allemaal kunnen. De Grote Wetenschapsdag valt midden in de Week van de Biologie ( 1 t/m 7 oktober).

Leidens Ontzet

De binnenstad van Leiden staat vandaag in het teken van de jaarlijks terugkerende viering van het Leidens Ontzet. Een feest ter herdenking van de Spaanse belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Het Leidens Ontzet kent vele tradities met een historische betekenis, zoals de uitreiking van haring en wittebrood, de herdenkingsdienst, 3-Oktober optocht, kermis en natuurlijk het eten van hutspot.

Wereld MSA Dag

Multiple of Meervoudig Systeem Atrofie (MSA) is een verzamelterm voor ziekten waarbij meerdere delen van de hersenen vroegtijdig verouderen en afsterven. Naast trillen en beven zijn abnormale oogbewegingen en spraakproblemen symptomen van deze ziekte. De symptomen komen voor een groot deel overeen met de ziekte van Parkinson: trillen, stijfheid en moeite met bewegen. Het verschil is dat er andere hersengebieden zijn aangetast en afsterven. Ongeveer 5 op 100.000 mensen hebben kans de ziekte te krijgen. Na de diagnose leven mensen met MSA nog gemiddeld 9 tot 10 jaar. Op World MSA Day staan we stil bij iedereen die met MSA te maken heeft en wordt er gepleit voor meer geld voor MSA-onderzoek.

A Mile en/of A Candle for MSA

De organisatie achter Wereld MSA Dag roept mensen op om klokslag 20.00 lokale tijd uit solidariteit een kaars aan te steken en deze een uur te laten branden. Op die manier wordt er een virtuele lichtstroom gecreëerd die 24 uur lang van tijdzone naar tijdzone reist. Ben je meer een doener dan kun je ook gaan lopen of fietsen. Elke stap, elke kilometer of mijl telt mee. Het uiteindelijke doel is om een rondje om de aarde te lopen / fietsen (40.075 kilometer of 24.901 mijl).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.