Week van de Toegankelijkheid “Aan tafel”
Ieder(in), Oogvereniging en Stichting Hoormij en het Revalidatiefonds vragen tijdens de Week van de Toegankelijkheid specifiek aandacht voor de toegankelijkheid van eetgelegenheden. Want helaas is het voor mensen met een beperking of een chronische ziekte niet altijd mogelijk om zomaar een eetgelegenheid binnen te lopen c.q. te rollen en gezellig aan een tafeltje te gaan zitten of naar het toilet te gaan.
Nationale Onderwijsweek: school voor morgen
De huidige generatie, ook wel de Wifi-generatie genoemd, is de hele dag bezig met zijn/haar smartphone en communiceert bijna alleen nog maar via Facebook, Instagram of WhatsApp. Daar zal het onderwijs op in moeten springen en daar gaat dit jaar de Onderwijsweek ook over, de school voor morgen! Op de school voor morgen zal de rol van de docent zijn veranderd van de autoriteit die alles weet en waar je naar luisterde naar de docent die coacht, stimuleert, luistert, inspireert en kritiseert. Tenminste als het onderwijs in Nederland het tempo van de digitale revolutie kan bijhouden.
Week van de Opvoeding
Dit jaar gaat de Week van de Opvoeding over contact tussen opvoeder en kind, opvoeders onderling en tussen opvoeder en professional. Week van de Opvoeding organiseert samen met mamaNL voor alle opvoeders de OpvoedChallange: elke dag ontvangen deelnemers opvoedtips van een opvoedexpert en opvoedblunders van andere opvoeders. Wil je meedoen aan de OpvoedChallenge? Klik hier en meld je aan.
Leidens Ontzet
De binnenstad van Leiden staat vandaag in het teken van de jaarlijks terugkerende viering van het Leidens Ontzet. Een feest ter herdenking van de Spaanse belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.
Het Leidens Ontzet kent vele tradities met een historische betekenis, zoals de uitreiking van haring en wittebrood, de herdenkingsdienst, 3-Oktober optocht, kermis en natuurlijk het eten van hutspot.
Wereld Habitat Dag
Een toenemend aantal stadsbewoners, met name de arme en kwetsbare groepen (vrouwen, migranten, personen met een handicap, personen met HIV, ouderen, jeugd en LGBT) leven in erbarmelijke omstandigheden. Deze groep mensen hebben vaak geen toegang tot fatsoenlijke woningen, wonen geïsoleerd en lopen eerder kans op gedwongen huisuitzettingen en dakloosheid. Buiten deze groep mensen leeft wereldwijd nog ongeveer een kwart van de stedelijke bevolking in sloppenwijken.
Op World Habitat Day roept de VN roept alle verantwoordelijken op om ervoor te zorgen dat in hun stadscentrum betaalbare en fatsoenlijke huisvesting komt waar iedereen kans op maakt.
Wereld MSA Dag
Multi Systeem Atrofie (MSA) is een verzamelterm voor ziekten waarbij meerdere delen van de hersenen vroegtijdig verouderen en afsterven. Naast trillen en beven zijn abnormale oogbewegingen en spraakproblemen er symptomen van. De symptomen komen voor een groot deel overeen met de ziekte van Parkinson: trillen, stijfheid en moeite met bewegen. Het verschil is dat er andere hersengebieden door aangetast worden en afsterven.
Na de diagnose leven mensen met MSA nog gemiddeld 9 tot 10 jaar. Het wordt tijd voor een geneesmiddel!