Internationale Dag van de Walvishaai
De walvishaai (Rhincodon typus), is trouwens geen walvis maar een haai, is de grootste vis ter wereld. Hij kan zo tussen de 12 á 14 meter groot zijn en weegt gemiddeld 14.500 kilo. Net zoals de reuzenbekhaai en de reuzenhaai is de walvishaai een plankton-eter en dat maakt hem normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn staart kan ongelukken veroorzaken daarom is het verstandig om altijd met een gids op pad te gaan. De meeste kans om deze machtige dieren te zien is:
- Ningaloo Reef (Australië)
- Holbox (Mexico)
- Gladden Spit (Belize)
- Tofo (Mozambique)
- Djibouti (Seychellen)
- Donsol (Filippijnen)
Ovovivipare voortplanting
Walvishaaien zijn eierlevendbarend (ovovivipare voortplanting), dat houdt in dat ze eieren produceren die zich in de moeder ontwikkelen. De jongen komen dan uit het ei dat nog steeds in de moeder is en de moeder bevalt later van hen.
We gaan terug naar 1995: er wordt voor de kust van Taiwan een walvishaai gevangen, niks bijzonders. Echter, zij had 304 embryo’s in zich, en ze waren allemaal in een ander stadium van hun ontwikkeling. Genetische tests toonden aan dat ze allemaal de zelfde vader hadden. Omdat dit vrouwtje op verschillende tijden was bevrucht denkt men dat vrouwelijke walvishaaien na het paren sperma kunnen opslaan. Lijkt me het meest logische want hoe groot is de kans dat ze verschillende keren met hetzelfde mannetje paart? Je kunt natuurlijk niks uitsluiten want we zijn er niet bij geweest. 😉
Dag van de Vermisten
De VN noemt deze dag voluit: Internationale dag voor de slachtoffers van gedwongen verdwijningen. En dit dekt meer de lading dan Dag van de Vermisten want als je vermist bent wil dit niet automatisch zeggen dat het een gedwongen vermissing is. Soms kiezen mensen er zelf voor om van de radar te verdwijnen, om wat voor een reden dan ook.
Vandaag herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd, die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Maar vergeet ook niet de mensen die achterblijven en in onzekerheid zitten over het lot van hun geliefde of familielid.
Wanneer spreek je van een gedwongen verdwijning?
De definitie luidt als volgt: “Van een gedwongen verdwijning is sprake wanneer de autoriteiten iemand zijn of haar vrijheid ontnemen en vervolgens ontkennen deze persoon gevangen te houden of diens verblijfsplaats niet willen vrijgeven. In het internationale recht gelden gedwongen verdwijningen als misdaden tegen de menselijkheid.” En kunnen ook niet verjaren zolang de persoon in kwestie nog is verdwenen.
Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; Argentinië, China, Syrië, Pakistan, Tibet, Rusland, Bosnië, Turkije en ga zo maar door. Maar Spanje blijft met stip op nummer 1 staan. Spanje? Ja Spanje, want tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was zijn tenminste 110.000 personen verdwenen.